Pred budovou Európskej rady protestujú desiatky nespokojencov s CETA

NETKY.SK • 30 Október 2016, 13:00 • 2 min
Pred budovou Európskej rady protestujú desiatky nespokojencov s CETA

BRUSEL - Okolo 250 ľudí protestujúcich proti obchodnej dohode CETA sa dnes dopoludnia zhromaždilo pred budovou Európskej rady, kde sa koná summit EÚ-Kanada, na ktorom sa podpíše táto obchodná dohoda.

slovakia

left justify in out

Šestnásť demonštrantov polícia zadržala po tom, ako preliezli cez zátarasy, informovala agentúra DPA.

Niektorí protestujúci hádzali na sklenenú fasádu budovy vrecká s farbou. Ďalším sa dokonca podarilo dostať až do foyer.

 

Organizátorom protestu je nepolitická aliancia D19-20, ktorá v boji za "lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť" organizuje nenásilné protesty na politicky dôležitých miestach a je názorovou platformou viacerých občianskych organizácií. Ťažiskom protestov D19-20 je úsporná politika Európskej únie a dohody "novej generácie" o voľnom obchode EÚ s Kanadou (CETA), so Spojenými štátmi (TTIP), ako aj Dohoda o obchode so službami (TiSA). Rokovania o dohode TiSA vedie EÚ s krajinami, ktoré spolu s ňou pokrývajú 70 percent svetového obchodu so službami.

 

Dnešné protesty priamo pred budovou, kde lídri 28 krajín EÚ a kanadský premiér Justin Trudeau podpíšu obchodnú dohodu CETA, na tejto skutočnosti už nič nezmenia, lebo Belgicko dohodu podpísalo v sobotu po tom, ako sa podarilo dosiahnuť vnútropolitický konsenzus medzi všetkými zložkami belgickej federácie.

 

Aliancii D19-20 sa podarilo zhromaždiť okolo 300 ľudí aj vo štvrtok, keď už bolo jasné, že s CETA bude súhlasiť i Valónsko a všetky ostatné zložky federácie. Pokojné, ale hlučné demonštrácie prebehli v Bruseli v blízkosti sídiel inštitúcií EÚ a v Namure pred sídlom valónskeho parlamentu. Oveľa masovejšie demonštrácie proti CETA a TTIP zažil Brusel 20. septembra, keď v tzv. európskej štvrti protestovalo vyše 9000 nespokojencov zvolaných frankofónnymi politickými stranami, odborovými centrálami a občianskymi organizáciami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies