FOTO a VIDEO Teroristický útok v Londýne: Incident si vyžiadal 4 mŕtvych a 29 zranených

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 06:33 • 2 min
FOTO a VIDEO Teroristický útok v Londýne: Incident si vyžiadal 4 mŕtvych a 29 zranených

LONDÝN - Pri včerajšom incidente v blízkosti britského parlamentu v Londýne zomreli štyria ľudia. Podľa dosiaľ dostupných informácií útočník vo vozidle značky Hyundai najskôr na Westminsterskom moste narážal do chodcov, následne vrazil do oplotenia objektu parlamentu. Potom utiekol z auta a vbehol cez vstupnú bránu do objektu parlamentu, kde pobodal policajta. Útočníka podľa svedkov smrteľne postrelila polícia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Muž, ktorý útočil v stredu v Londýne, zrejme konal sám a bol inšpirovaný medzinárodným terorizmom. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii zástupca šéfa londýnskej Metropolitnej polície Mark Rowley.

 

Rowley potvrdil, že pri útoku zahynuli štyria ľudia: policajt Keith Palmer, útočník, a dvaja civilisti - žena štyridsiatnička a muž päťdesiatnik.

 

Dodal, že dovedna 29 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, bolo prevezených do nemocnice. Sedem z nich sa nachádza v kritickom stave.

 

 

Rowley informoval, že v najbližších dňoch sa budú v uliciach Londýna pohybovať ozbrojené policajné posily, aby ubezpečili verejnosť. Na prípade podľa neho pracujú stovky policajtov.

 

Povedal tiež, že policajt, ktorého útočník zabil pred parlamentom, sa volal Keith Palmer a mal 48 rokov.

 

 

Polícia v súvislosti s útokom prehľadala v noci nadnes šesť lokalít v Anglicku, konkrétne v Londýne, Birminghame a inde. Zadržala pritom sedem ľudí, uviedol Rowley podľa televízie Sky News.

 

ČO UŽ VIEME

- Pri útoku boli zabití štyria ľudia: uvedený policajt, dvaja civilisti a útočník.

 

- Zranených bolo 29 ľudí, časť z nich má kritické zranenia. Medzi zranenými sú traja francúzski stredoškoláci a traja policajti, ktorí boli na moste, ďalej dvaja Rumuni a piati starší Juhokórejčania. Tí utrpeli zranenia - zlomeniny kostí a 67-ročná žena úraz hlavy - v panike, keď sa ľudia pokúšali ujsť pred útočníkom.

 

- Pobodaný policajt, ktorý zomrel, bol 48-ročný Keith Palmer.

 

- Útočníka zastrelila polícia.

 

- Niekoľko stoviek poslancov parlamentu, vrátane premiérky Theresy Mayovej, muselo zostať v budove zákonodarného zboru, ktorú ihneď po útoku hermeticky uzavreli.

 

ČO NEVIEME

- Nepoznáme totožnosť civilných obetí útoku.

 

- A neznáma zostáva aj totožnosť a motivácia útočníka, hoci polícia uviedla, že vie, kto to je a pracuje na predpokladu, že sa "inšpiroval medzinárodným terorizmom".

 

Priamo na moste zahynula jedna zo zranených žien. Medzi zranenými sú aj traja francúzski študenti, uviedli francúzske médiá, ktorých informácie potvrdil premiér Bernard Cazeneuve.
 

Bývalý poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski informoval, že práve v taxíku odchádzal z londýnskej štvrti Westminster a prezeral si e-mailovú schránku, keď započul zvuk podobný nárazu auta pri havárii. "Počul som niečo také, ako keď auto naráža do kovovej tabule," uviedol.

 

"Pozriem hore a vidím, že na chodníku leží človek. Spustil som kameru a zbadal som ďalších ľudí ležať na ulici a na chodníku," spresnil exminister pre poľskú televíziu TVN24.

 

"Ľudia sa k nim začali zbiehať. Videl som jedného človeka, ktorý nejavil známky života, ďalšiemu mužovi krvácala hlava. Celkovo som videl piatich ľudí, ktorí boli prinajmenšom vážne ranení," opísal situáciu Sikorski.

 

"Taxikár okamžite telefonicky zavolal záchrannú službu. Do dvoch, troch minút som počul sanitky, takže záchranná akcia bola naozaj veľmi rýchla. Neďaleko bola nemocnica," dodal exminister.

 

"Všetko sa zo zbehlo tak rýchlo, že nebol čas na strach," uviedol Sikorski, ktorý zverejnil video na Twitteri.

Incident sa stal okolo 14.45 h miestneho času (15.45 h SEČ). Zranenia utrpelo mnoho ľudí, pričom niektorí chodci na Westminsterskom moste spadli dolu, keď sa uhýbali autu. Z rieky Temža vytiahli živú, avšak zranenú ženu.

 

 

Prehľad nedávnych teroristických útokov v Londýne

V súvislosti s teroristickým útokom v britskom hlavnom meste Londýn vám prinášame krátky prehľad podobných incidentov, ktoré sa v britskej metropole udiali v uplynulých rokoch:

 

-- 22. marca 2017 - Útočník dobodal policajta pred budovou britského parlamentu, zatiaľ čo vozidlo vrazilo do chodcov. Polícia následne útočníka zastrelila. Incident si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych.

 

-- 5. decembra 2015 - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.

 

-- 22. mája 2013 - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

 

-- 7. júla 2005 - Pri najhoršom teroristickom útoku v dejinách Británie sa štyria samovražední útočníci inšpirovaní al-Káidou odpálili v troch súpravách metra a v autobuse, pričom pripravili o život 52 ľudí. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.

 

Londýnska polícia informovala, že spustila celkové protiteroristické vyšetrovanie. Kráľovná Alžbeta II. sa v čase útoku nachádzala v Buckinghamskom paláci. Brány paláca strážia ozbrojení príslušníci polície. V Londýne ešte dnes večer zasadne krízový bezpečnostný štáb, ktorému bude predsedať premiérka Theresa Mayová.

Z parlamentu, ktorý polícia uzavrela, začali medzičasom postupne evakuovať zamestnancov a poslancov. Evakuáciu nakrátko zatavili pre podozrenie, že v aute sa môže nachádzať výbušné zariadenie. Lekár z nemocnice sv. Tomáša povedal, že niektoré zranenia sú mierne ale niektoré "katastrofálne". Medzi zranenými sú zrejme aj traja policajti.


Podľa denníka The Independent polícia zadržala dvoch podozrivých. Stanica BBC, že v aute mohli sedieť dvaja muži.

 

Na sociálnych sieťach sa tiež objavili informácie, že pri Westminsterskom moste zrazilo vozidlo chodcov, pričom päť ľudí utrpelo zranenia.

 

"Vyzerá to tak, že policajta pobodali, a že údajného útočníka postrelila polícia," povedal Lidington, ktorého citovala stanica BBC. "Máme správy aj o ďalších násilných incidentoch v blízkosti," doplnil Lidington s tým, že do potvrdenia týchto informácií sa k prípadu nebude vyjadrovať.

 

 

 

Očitý svedok, bývalý poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, zverejnil na Twitteri video, ktoré zachytáva ľudí ležiacich na ceste na Westminsterskom moste. "Na Westminsterskom moste práve auto zranilo piatich ľudí," napísal.

 

Podľa britských médií je v dôsledku incidentu pred parlamentom zranených niekoľko osôb. Polícia parlament situovaný v centre britskej metropoly a jeho okolie uzatvorila. Poslanci pozastavili rokovanie. Zamestnanci parlamentu dostali príkaz, aby nevychádzali zo svojich kancelárií.

 

Prevádzkovateľ londýnskej verejnej dopravy uviedol, že na žiadosť polície uzavrel stanicu metra Westminster.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies