Pred Bielym domom protestovali novinári proti obmedzeniam

NETKY.SK • 22 November 2013, 12:27 • 2 min
Pred Bielym domom protestovali novinári proti obmedzeniam

WASHINGTON - Predstavitelia desiatok mediálnych organizácií protestovali v noci nadnes pred Bielym domom proti obmedzeniam, ktoré niekedy novinárom bránia vo fotografovaní a snímaní prezidenta Baracka Obamu pri výkone jeho oficiálnych povinností.

slovakia

left justify in out

Dve veľké tlačové organizácie zároveň vyzývali svojich členov, aby prestali používať oficiálne fotografie a videozáznamy Bieleho domu a označili ich za obyčajnú "vládnu propagandu". V liste zástupcov médií adresovanom hovorcovi Bieleho domu Jayovi Carneymu sa uvádza niekoľko konkrétnych príkladov, kedy fotografom nebolo umožnené dokumentovať udalosti označené ako "súkromné" aj napriek tomu, že Biely dom poukázal na ich význam distribúciou vlastných fotografií.

"Predstavitelia tejto administratívy bránia verejnosti vytvoriť si nezávislý pohľad na dôležité momenty v pôsobení výkonnej moci - akoby zakrývali rukou objektív fotoaparátu," píše sa v liste. Koalícia médií, ktorej súčasťou je aj agentúra Associated Press (AP), vyhlásila, že obmedzovanie prístupu k prezidentovi a členom jeho administratívy odporuje Obamovmu sľubu vytvoriť transparentnejšiu vládu. Médiá žiadali okamžité stretnutie s Carneym, aby s ním prerokovali obnovenie plného prístupu médií na oficiálne podujatia.

Prezidenti Americkej spoločnosti vydavateľov tlače (ASNE) a AP Media (APME) zároveň listom vyzvali svojich členov, aby prestali používať fotografie distribuované Bielym domom. "Musíme zobrať na vedomie, že my, médiá, dávame veci do pohybu," uvádza sa ďalej v liste. "Vyzývame médiá, aby okamžite prestali uverejňovať fotografie a videozáznamy vydávané Bielym domom rovnako, ako by ste neuverejnili doslovnú verziu jeho tlačovej správy."

Obamov hovorca Josh Earnest chápe demonštráciu spravodajských organizácií ako súčasť prirodzeného napätia, ktoré vládne medzi novinármi a tými, o ktorých píšu. "Ak by toto napätie nejestvovalo, ani vy, ani my by sme si nerobili svoju prácu," povedal Earnest.

"Nežiadame, aby sme mohli fotografovať prezidenta, ako si každé ráno v súkromných priestoroch (Bieleho domu) naťahuje ponožky," povedala Kathleen Carollová, viceprezidentka AP. "Chceme len, aby sme mohli byť pri tom, keď podpisuje zákony, podáva si ruky s ďalšími lídrami a inak si plní svoje štátnické povinnosti."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies