Pred 72 rokmi sa začala rozhodujúca bitka 2. Svetovej vojny: Bitka o Stalingrad

NETKY.SK • 21 August 2015, 21:25 • 2 min
Pred 72 rokmi sa začala rozhodujúca bitka 2. Svetovej vojny: Bitka o Stalingrad

MOSKVA – Dnes uplynulo už 72 rokov od bitky, ktorá rozhodla o osude Európy. 21. Augusta 1942 nemecké vojská napadli ruské mesto Stalingrad.

slovakia

left justify in out

Aj keď sa vo svete oslavuje skôr dátum 2. február 1943, ktorý považovaný za prelomový moment v priebehu Veľkej vlasteneckej vojny, keďže práve pri Stalingrade sovietske sily rozdrvili armádu nacistického Nemecka. Od brehov Volgy sa začal víťazný postup Červenej armády, od nacizmu bola oslobodená nielen Európa, ale celý svet. Treba si pripomenúť aj začiatok celej bitky.

 

 

Bitka pri Stalingrade sa začala 21.augusta 1942 a skončila sa 2. februára kapituláciou nemeckého vojska. Šiesta armáda nacistického Nemecka obsadila po svojom útoku v lete 1942 takmer celé vtedajšie mesto Stalingrad, ale sovietske sily začali v zime protiofenzívu a obkľučujúcim manévrom sa im podarilo Nemcov odrezať od sveta. Napriek príkazu nacistického vodcu Adolfa Hitlera "bojovať až do posledného dychu" sa poľný maršal Friedrich Paulus vzdal už 31. januára 1943 a zvyšok nemeckých síl tak urobil 2. februára.

 

 

Šesťmesačná bitka o Stalingrad bola zlomovým bodom celej druhej svetovej vojny. Hitler chcel dobyť mesto, nazvané podľa sovietskeho vodcu, a využiť to ako dôležité symbolické víťazstvo.

 

Namiesto toho však Nemecko utrpelo ťažké straty, jedny z najhorších počas celej vojny. Do vlasti sa vrátilo iba 6000 z približne 91.000 nemeckých vojakov, ktorí boli zajatí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies