Pred 70 rokmi sa začala bitka o Berlín

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 07:53 • 2 min
Pred 70 rokmi sa začala bitka o Berlín

MOSKVA - Svet si dnes pripomína 70. výročie začiatku bitky o Berlín, hlavné mesto vtedajšej tretej ríše. Išlo o poslednú veľkú ofenzívu na európskom javisku druhej svetovej vojny. Boje medzi nacistickými silami a Červenou armádou o mesto trvali od 16. apríla do 2. mája 1945, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Predtým, ako sa začala hlavná bitka, sa Sovietom podarilo mesto obkľúčiť vďaka úspechu v bitkách na Seelowských výšinách a pri Halbe. Prvý bieloruský front Georgija Žukova začal 20. apríla 1945 ostreľovať stred mesta, kým prvý ukrajinský front Ivana Koneva postupoval od juhu cez posledné nemecké formácie.

Ešte pred koncom bitky spáchal nacistický vodca Adolf Hitler a množstvo ďalších pohlavárov v bunkri pod Ríšskym kancelárstvom samovraždu. Po tom, ako sa obrancovia mesta 2. mája vzdali, boje pokračovali ešte na severozápade, západe a juhozápade od Berlína až do 8. mája, kedy sa skončila vojna v Európe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies