Pred 65 rokmi Sovietsky zväz uskutočnil svoj prvý jadrový pokus

NETKY.SK • 26 August 2014, 10:51 • 2 min
Pred 65 rokmi Sovietsky zväz uskutočnil svoj prvý jadrový pokus

NEW YORK/MOSKVA - Predseda 68. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) John Ashe zo štátu Antigua a Barbuda, ležiacom na ostrovoch Antigua, Barbuda a Redonda v Malých Antilách, zvolal na 10. septembra tohto roku neformálnu schôdzku Plenárneho zasadnutia VZ OSN s cieľom pripomenúť si Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam. Pripadá na 29. augusta.

slovakia

left justify in out

Diplomat John Ashe v posolstve k tomuto dňu vyzval na jeho oslavy, aby sa potvrdil záväzok usilovať sa o mier a bezpečnosť, čo je jeden z hlavných cieľov a princípov OSN. Sovietsky zväz (ZSSR) uskutočnil 29. augusta 1949, teda pred 65 rokmi, prvý jadrový test v Semipalatinsku.
      

VZ OSN na zasadnutí 2. decembra 2009 v rezolúcii č. 64/35 vyhlásilo 29. august za Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam (International Day Against Nuclear Tests). V preambule rezolúcie sa zdôrazňuje, že "treba vynaložiť všetko úsilie na skoncovanie s pokusmi s jadrovými zbraňami, aby sa predišlo zničujúcim a škodlivým vplyvom na zdravie národov a životného prostredia". Zastavenie jadrových pokusov je jedným z hlavných prostriedkov na dosiahnutie cieľa , aby svet bol bez jadrových zbraní, píše sa v rezolúcii.
      

Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam zaviedla OSN do kalendára medzinárodných a svetových dní preto, aby jej členské štáty, medzinárodné a mimovládne organizácie, univerzity, aktivisti aj médiá informovali verejnosť o nevyhnutnosti skoncovať s jadrovými pokusmi s cieľom budovať bezpečnejší svet.

 

V máji 2010 sa štáty, účastníci Dohovoru o nešírení jadrových zbraní, zaviazali konať "v prospech mieru a bezpečnosti sveta bez jadrových zbraní"; zákaz ďalšieho vykonávania jadrových pokusov označili za "životne dôležitý". Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam je vyústením série udalostí na medzivládnej, bilaterálnej a multilaterálnej úrovni, ako aj aktivít hnutí občianskej spoločnosti i samotného generálneho tajomníka OSN, uvádza sa na stránke svetovej organizácie. Tento deň navrhla vláda Kazachstanu a jej iniciatíva našla hneď kladnú odozvu vo VZ OSN. V iniciatíve kazašskej vlády sa odrážalo hlboké znepokojenie medzinárodného spoločenstva z nebezpečenstiev vyplývajúcich z jadrových pokusov.
      

V roku 2010 sa konal prvýkrát Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam formou rôznych aktivít na celom svete, napríklad prednáškami, výstavami, súťažami, prednáškami na univerzitách, osobitnými programami v médiách. Viaceré podujatia sa konali aj v sídle OSN.
      

V roku 2011 sa Medzinárodný deň proti jadrovým pokusom zhodoval s 20. výročím zatvorenia bývalého sovietskeho jadrového polygónu v Semipalatinsku. Vybudovali ho z rozhodnutia Rady ministrov Sovietskeho zväzu z 21. augusta 1947 vo vzdialenosti 170 kilometrov od Semipalatinska na kazašskom území. Prvé skúšky sovietskej jadrovej bomby na polygóne sa uskutočnili v roku 1949, neskôr, 12. augusta 1953, tam ZSSR uskutočnil skúšku termojadrovej zbrane. Poslednú jadrovú skúšku na polygóne vykonali 19. októbra 1989.
      

Od 29. augusta 1991 je polygón v Semipalatinsku z rozhodnutia prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva zatvorený. V roku 1995 tam zničili posledné jadrové zariadenie. Projekt likvidácie polygónu zavŕšili 29. júla 2000, keď v ňom zničili posledné silo. Na celom svete sa v rokoch 1945-1996 uskutočnilo vyše 2000 jadrových pokusov. Najviac testov vykonali USA, bývalý ZSSR, Veľká Británia, Francúzsko a Čína.

      

Ako uviedla OSN, jadrové pokusy uskutočnili aj India, Pakistan a Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v roku 2006, 2009. KĽDR 12. februára 2013 potvrdila, že vykonala úspešne tretiu jadrovú skúšku. Použila miniaturizované a ľahšie zariadenie, ktoré malo väčšiu výbušnú silu ako v predchádzajúcich testoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies