Pred 64 rokmi ŠtB prepadla mužské kláštory

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 10:23 • 2 min
Pred 64 rokmi ŠtB prepadla mužské kláštory

BRATISLAVA - Pred 64 rokmi, v noci z 13. na 14. apríla 1950, sa uskutočnila tajná akcia komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) s názvom „Akcia K (kláštory)“.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA historik František Neupauer, príslušníci národnej bezpečnosti (polície), ľudových milícii, ŠtB, a niekde aj príslušníci armády, vnikli do mužských kláštorov v celom Československu a konkrétne na Slovensku internovali 881 rehoľníkov z 11 reholí. „Akcia takéhoto rozsahu a za asistencie všetkých bezpečnostných zložiek patrila k najrazantnejším akciám nielen v Československu, ale v celej strednej Európe,“ povedal. Po tejto prvej „barbarskej noci“ nasledovalo rušenie ďalších kláštorov a v auguste sa uskutočnila „Akcia R (rehoľníčky)“, zameraná na likvidáciu ženských reholí.

 

Po týchto akciách mnohí rehoľníci skončili v táboroch nútených prác, v Pomocných technických práporoch (PTP), čo boli pracovné útvary Česko-slovenskej ľudovej armády v rokoch 1950-1954, kde boli zhromažďovaní tzv. politicky nespoľahliví občania a využívaní na ťažké a nebezpečné práce, a po zincenovaných politických procesoch strávili roky vo väzeniach. „Bol to hlboký zásah do našich osobných životov povedal mi Dr. Ladislav Lencz, ktorého Akcia K zastihla v mládeneckom veku ako novica v jezuitskom kláštore,“ hovorí Neupauer. Namiesto štúdia nastúpil do PTP, no jeho priateľ, ktorý bol rakúskym štátnym občanom, mohol vycestovať a neskôr sa stal rektorom univerzity v Tokiu. „Ladislavovi Lenczovi a stovkám ďalších to bolo znemožnené,“ konštatoval historik. 

 

Páter Andrej Konc spomínal podľa Neupauera ešte väčšie útrapy starších rehoľníkov: „Tí starší pátri zomierali jeden za druhým“. Vytrhnutie z kláštorov, hlad, chlad, kruté zaobchádzanie spôsobili ich predčasný odchod na večnosť bez toho, aby boli evidovaní ako smrteľné obete komunistického režimu. Podľa historika nemôžeme zabudnúť ani na bežných ľudí. Emma Olbrichová, ktorá v čase 2. svetovej vojny ukrývala Židov, pomáhala v čase komunizmu kňazom. Režim túto jednoduchú ženu odsúdil, drasticky mučil, zomrela na následky mučenia. V okolí Podolínca po vzburách veriacich proti internácii rehoľníkov v centralizačnom kláštore nastala tvrda odplata režimu. „Môjho muža bili dovtedy obuškami po chodidlách, až kým mu nezačala zliezať tá tvrdá koža z chodidiel. Na fúriku v noci som ho vozila k židovskej lekárke, ktorá mu tie rany liečila,“ spomína podľa historika pamätníčka z Vyšných Ružbách. 

 

13. apríl sa stal pamätným dňom SR - Dňom nespravodlivo stíhaných. „Nejde pritom, len o historickú udalosť, ale aj o pohľad na tých, ktorí prežili, či zažívajú bezprávie, či už na Slovensku, alebo za hranicami našej vlasti,“ konštatoval Neupauer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona