Pred 60 rokmi uznali Rosenbergovcov vinných zo špionáže proti USA

NETKY.SK • 28 Marec 2011, 06:50 • 2 min
Pred 60 rokmi uznali Rosenbergovcov vinných zo špionáže proti USA

Pred 60 rokmi uznali Rosenbergovcov vinných zo špionáže proti USA

slovakia

left justify in out

img

Americký súd uznal pred 60 rokmi 29. marca 1951 manželov Ethel a Juliusa Rosenbergovcov vinných z prezradenia amerického atómového tajomstva Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). Dňa 5. apríla toho roku im súd za špionáž uložil trest smrti. K vykonaniu rozsudku došlo 19. júna 1953. Manželov popravili na elektrickom kresle vo väzení v štáte New York.
      Manželov Rosenbergovcov zatkol v lete roku 1950 Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a obvinili ich zo sprisahania a špionáže v službách Sovietskeho zväzu. V procese proti Rosenbergovcom predniesli kľúčové svedectvá proti Ethel jej brat a švagriná, David a Ruth Greenglassovci.
      Na základe Greenglassového svedectva Juliusa Rosenberga s manželkou odsúdili na trest smrti aj napriek tomu, že výpoveď, ktorú súdu podal Greenglass, mnohí označili za nedôveryhodnú. Hlavná časť dôkazov bola získaná z odpočúvania sovietskej šifrovanej komunikácie, ktorú Ústredná spravodajská služba (CIA) nechcela využiť na súde, aby tým neprišla o možnosť odpočúvať sovietsku komunikáciu.
      Dešifrované sovietske telegrafické údaje odvtedy potvrdili, že Julius Rosenberg bol špión, zostali však pochybnosti o úlohe jeho manželky Ethel v celom prípade.
      Po vyhlásení rozsudku nedali na seba dlho čakať ohlasy verejnosti. Pred Bielym domom sa zhromaždili malé skupinky demonštrantov s transparentmi, ktoré žiadali: "Smrť komunistickým krysám!". Na druhej strane tisícky ľudí žiadali ich milosť. Boli medzi nimi obyčajní ľudia, ale aj umelci, vedci v USA, či vo Francúzsku, Taliansku, Nemecku, v Sovietskom zväze, v Latinskej Amerike a v iných častiach celého sveta. Vtedajší republikánsky 34. prezident USA Dwight David Eisenhower bol neoblomný.
      Podľa novších poznatkov vraj bolo dokázané, že manželia Rosenbergovci boli sovietskymi špiónmi. Ich obvinenia sa pravdepodobne zakladajú na pravde, aj keď ich význam v špionáži bol zrejme precenený.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona