Pred 55 rokmi došlo k založeniu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu

NETKY.SK • 12 September 2015, 11:25 • 2 min
Pred 55 rokmi došlo k založeniu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu

BAGDAD - Krajiny vyvážajúce ropu - Irak, Irán, Kuvajt, Saudská Arábia a Venezuela - založili pred 55 rokmi 14. septembra 1960 v irackom Bagdade Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC - Organization of the Petroleum Exporting Countries).

slovakia

left justify in out

V súčasnosti má OPEC 12 členských štátov, okrem zakladajúcich sú to Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Angola, Líbya, Nigéria, Katar a Ekvádor. Indonézia vstúpila do OPECu v roku 1962, v roku 2009 svoje členstvo pozastavila. V septembri 2015 oficiálne požiadala o opätovný vstup do OPEC. Jej členstvo by sa malo aktivovať v decembri tohto roka.

 

Cieľom organizácie bola koordinácia a zjednotenie stratégie ťažby ropy v členských štátoch v záujme bezpečnosti trhu s ropou a stabilizovania cien pre ropných producentov, ako aj stabilné zásobovanie odberateľských krajín v súlade s návratom vloženého kapitálu.

 

Prvých päť rokov po založení bola sídlom kartelu švajčiarska Ženeva. V rakúskej Viedni organizácia sídli od roku 1965.

Pravidelne sa stretávajú iba ministri ropného priemyslu členských štátov OPEC. Summit najvyšších predstaviteľov krajín sa doteraz konal iba trikrát. V Alžírsku, kde sa arabskí monarchovia a prezidenti 12 členských krajín stretli v roku 1975, sa upravili vzťahy medzi členskými štátmi. Vo Venezuele v roku 2000 sa členské štáty zaoberali otázkou cien ropy, vysokou zadlženosťou v zahraničí, chudobou a národnou zvrchovanosťou. Saudskoarabský kráľ Abdalláh pozval v roku 2007 lídrov členských krajín OPECu na tretí summit v Rijáde. Najvyšší predstavitelia štátov kartelu rokovali okrem energetických otázok aj o ekologických témach. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu sa v záverečnom komuniké zaviazala k "adekvátnym, promptným a dostatočným" dodávkam ropy na trh. Hlavy členských krajín ďalej uznali dôležitosť energetického sektora v boji proti chudobe a klimatickým zmenám.

 

Historicky najvyššiu produkciu ropy dosiahol OPEC v júli 2008, a to 32,8 milióna barelov/deň.

 

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) 20. júla 2015 jednomyseľne podporili dohodu šiestich svetových mocností a Iránu o obmedzení jeho jadrového programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií, ktoré Západ v minulosti uvalil na túto krajinu. OPEC môže po zrušení sankcií proti Iránu zvýšiť produkciu ropy až na 33 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

 

Na globálnom trhu je pritom už teraz prebytok ropy, čo tlačí jej cenu smerom nadol. Ponuka prevyšuje dopyt zhruba o tri milióny barelov denne. Spomedzi členov OPEC sú za nadmerné dodávky na globálny trh zodpovední najmä Saudská Arábia a Irak.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies