Pred 395 rokmi sa v Plymouthe v USA konali oslavy, dnes je to Deň vďakyvzdania

NETKY.SK • 23 November 2016, 09:23 • 2 min
Pred 395 rokmi sa v Plymouthe v USA konali oslavy, dnes je to Deň vďakyvzdania

WASHINGTON - Stretnutia členov rodín spojené s cestovaním, slávnosti, moriak, brusnicová omáčka, zemiakové pyré, vďačnosť za úrodu i zmysel pre dobročinnosť - to sú hlavné znaky amerického Dňa vďakyvzdania (Thanksgiving Day). Pripadá na štvrtý novembrový štvrtok, v roku 2016 je to 24. novembra.

slovakia

left justify in out

Prezident USA pri príležitosti tohto dňa tradične omilostí moriaka. Prvýkrát oficiálne udelil milosť moriakovi na Deň vďakyvzdania v roku 1989 prezident George H. W. Bush. Dňa 14. novembra 1989 vyhlásil, že "odteraz sa bude moriakom udeľovať prezidentská milosť".

 

Deň vďakyvzdania si pripomínajú aj americkí občania žijúci na Slovensku. Veľvyslanectvo USA pri príležitosti tohto sviatku spravidla organizovalo recepciu. Pripájali sa k nemu aj pracovníci Americkej obchodnej komory (AmCham), ktorí podporovali charitatívne projekty určené pre regióny Slovenska.

 

So štvrtým novembrovým štvrtkom sa spája tradičný jedálny lístok: na slávnostnom stole ozdobenom symbolmi jesene nechýbajú pečený moriak s plnkou, zemiakové pyré a brusnicová omáčka. Aj preto má Deň vďakyvzdania prezývku Deň moriakov.

 

Práve pečený moriak je neodmysliteľne spätý s vďakyvzdaním. Podľa Americkej federácie pre morky (National Turkey Federation, NTF) Američania len počas Dňa vďakyvzdania skonzumujú asi tretinu z celoročnej spotreby tejto hydiny. Na slávnostných stoloch spravidla nechýbajú ani pyré zo sladkých zemiakov a najrozličnejšie zeleninové prílohy.

 

Rodinná večera v Deň vďakyvzdania vyzerá podobne ako vianočná večera na Slovensku. Rodiny sa schádzajú z najrozličnejších kútov krajiny, aby okrem slávnostnej večere spoločne strávili predĺžený víkend. Preto dni pred vďakyvzdaním patria cestovateľsky medzi najrušnejšie obdobia roka v USA.

 

Osadníci a miestni Indiáni na jeseň roku 1621 v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Práve ten rok sa považuje za prvý, keď sa konali takéto oslavy. Sviatok sa potom rozšíril a slávili ho jedinci, obce i celé štáty v rôznych termínoch. Prezident George Washington vyhlásil v roku 1789 národný Deň vďakyvzdania, avšak jeho návrh narazil na zmiešané reakcie a nie všade ho prijali. Až prezident Abraham Lincoln inicioval v roku 1863 tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona