Pred 35 rokmi sa svet dozvedel o začiatku epidémie AIDS

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 15:38 • 2 min
Pred 35 rokmi sa svet dozvedel o začiatku epidémie AIDS

WASHINGTON/ATLANTA/PARÍŽ/ŽENEVA/MOSKVA - Dátum 5. jún 1981 sa do dejín zapísal ako deň, keď sa začala epidémia získanému syndrómu imunitnej nedostatočnosti ( Acquired Immunodeficiency Syndrome, AIDS) a na verejnosť sa dostali prvé informácie o tomto ochorení.

slovakia

left justify in out

Vtedy v piatok americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) v Atlante vo svojom časopise Morbidity and Mortality Weekly Report prinieslo prvé významné závery o chorobe, ktorá sa neskôr stala známa pod skratkou AIDS.

 

Vedci v odbornom článku popísali príčinu ochorenia piatich mladých homosexuálov z Los Angeles, ktorí pred smrťou mali pneumóniu zapríčinenú baktériou pneumocystovej pneumónie (Pneumocystis carinii), ktorá sa stala príčinou úmrtia dvoch z nich v čase štúdie.

 

Táto patológia sa vyskytuje vtedy, keď hladina lymfocytov T CD4+ (LT4), buniek imunitného systému, je mimoriadne nízka. Práve lymfocyty LT4 sú cieľom vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti (Human Immunodeficiency Virus, HIV), aj keď v čase písania zmienenej štúdie to odborníci ešte nevedeli.

 

O mesiac neskôr časopis Morbidity and Mortality Weekly Report priniesol dodatočné diagnózy o pneumocystovej pneumónii, oportúnnych infekciách a o Kapošiho sarkóme (Kaposi sarcoma, KS) mužov z New Yorku a Kalifornie.

 

Oportúnne infekcie sú infekcie spôsobené organizmami, ktoré za normálnych okolností ochorenie nespôsobia, lebo ich zdravý organizmus zvládne bez problémov. Kapošiho Sarkóm je nádorové ochorenie vytvorené ľudským herpesvírusom HHV-8. Za normálnych okolností je imunitný systém človeka schopný vírus potlačiť, choroba vzniká pri vážne narušenej imunite.

 

 Ako prvý popísal ochorenie v roku 1981 lekár Michael Gottlieb v San Franciscu. V nasledujúcich mesiacoch sa zistený počet pacientov s imunitnou nedostatočnosťou v USA zvyšoval. V prvých zistených prípadoch sa ukázalo, že všetci pacienti sú homosexuáli, ktorí často striedali partnerov. Preto vznikla hypotéza, že ide o sexuálne prenosnú infekciu, čo sa  neskôr potvrdilo.

 

Keďže infekcia bola zistená najskôr v prostredí homosexuálov, v roku 1982 dostala názov gay-related Immunodeficiency Disease (GRID) , čo sa dá voľne preložiť ako imunitná nedostatočnosť súvisiaca s homosexuálnym správaním.

 

Vírus HIV bol prvýkrát popísaný v odbornom časopise Science z 20. mája 1983 po tom, ako francúzski vedci Luc Montagnier a Francoise Barré-Sinoussi z Pasteurovho ústavu (Institut Pasteur) v Paríži vykonali mikroskopický výskum vírusu, ktorý izolovali z uzlín pacienta s AIDS.  Luc Montagnier označil vírus za možného pôvodcu ochorenia.

 

V roku  2008 si prof. Luc Montagnier a Francoise Barré-Sinoussi prevzali Nobelovu cenu za medicínu za svoje práce na objave retrovírusov vyvolávajúcich AIDS. Udelením Nobelovej ceny za medicínu v roku 2008 francúzskym vedcom z Pasteurovho ústavu sa napokon ukončila polemika o prvenstve zistenia vírusu spôsobujúceho AIDS. Svojou prácou sa oň uchádzal americký tím pod vedením virológa prof.Roberta Galla.

 

V novembri 1983  Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zorganizovala prvé zasadnutie o globálnej problematike a o situácii AIDS a spustila na medzinárodnej úrovni sledovanie tohto syndrómu. WHO v roku 1988 vyhlásila 1. december za prvý Svetový deň boja proti AIDS.

 

V roku 1996 bol založený Program OSN na boj proti AIDS (United Nations Porgramme on AIDS (UNAIDS) s poslaním na svetovej úrovni riešiť problematiku AIDS.  V roku 1986 napokon vírus, spôsobujúci imunitnú nedostatočnosť, napokon dostal práve tento názov a je známy pod skratkou HIV. Následne odborníci preukázali, že je príčinou vzniku AIDS.

 

Na Slovensku sa prvý prípad nákazy HIV objavil v roku 1985 a odvtedy sa vírusom infikovalo 419 občanov Slovenskej republiky, ktorí žijú na Slovensku, uviedol v novembri 2012 profesor MUDr.Pavol Jarčuška, PhD. Rozhovor s ním publikovala v novembri 2012  Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJS). Profesor Jarčuška je vedúci Centra pre dispenzarizáciu a liečbu HIV pozitívnych osôb.

 

 Vedcom sa podarilo zistiť, že vírus vyvolávajúci AIDS spôsobil 75 miliónov infekcií a zomrelo naň 36 miliónov ľudí na celom svete. Tieto údaje sú z októbra 2014.

 

Vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti sa prenáša ľudskými tekutinami: sexuálne, krvou a z matky na dieťa.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies