Pred 35 rokmi objavili v aute mŕtvolu významného talianskeho politika Alda Mora

NETKY.SK • 8 Máj 2013, 06:52 • 2 min
Pred 35 rokmi objavili v aute mŕtvolu významného talianskeho politika Alda Mora

RÍM/BRATISLAVA - V kufri zaparkovaného osobného auta s francúzskou poznávacou značkou objavili pred 35 rokmi 9. mája 1978 v centre Ríma mŕtvolu talianskeho politika Alda Mora.

slovakia

left justify in out

Viacnásobného premiéra, ministra spravodlivosti a šéfa talianskej diplomacie, osem týždňov predtým uniesli príslušníci teroristickej organizácie Červené brigády. O jeho záchranu sa neúspešne usiloval aj vtedajší pápež Pavol VI.

Rodák z Maglie, kde sa narodil 23. septembra 1916, bol jedným z najdlhšie pôsobiacich povojnových talianskych premiérov, navyše bol horúcim kandidátom na prezidenta. Populárneho politika, lídra kresťanskej demokracie, otca štyroch detí uniesli 16. marca 1978. Únoscovia vzniesli požiadavky – od prepustenia svojich súdruhov až po zverejnenie mnohých manifestov. 

Po 55 dňoch väznenia dostrieľanú mŕtvolu Alda Mora uložili v kufri zaparkovaného auta v Ríme na via Caetani, na pol ceste medzi sídlami kresťanských demokratov a komunistov, kde ju 9. mája 1978 objavili. Zastrelený bol desiatimi strelami zo samopalu Škorpión československej výroby. Udalosť šokovala celé Taliansko, politici uvažovali, či predsa len nemali podmienky teroristov prijať.

V roku 2010 vyšlo najavo, že český Úrad pre dokumentáciu a vyšetrovanie zločinov komunizmu, ktorý je súčasťou polície, prešetroval verziu, že ľavicových talianskych teroristov z Červených brigád, ktorí v roku 1978 uniesli a zavraždili Alda Mora vycvičila bývalá československá komunistická Štátna bezpečnosť (ŠtB). Prešetrovala sa verzia, že členovia Červených brigád sa cvičili v tajnom stredisku neďaleko Karlových Varov. Už v dobe únosu a vraždy sa špekulovalo, že na takúto akciu nemali Červené brigády dostatočný výcvik. Na možnú československú stopu poukazovala talianska tlač aj v roku 1979. Časopis Il Borghese vtedy konštatoval, že existujú dôkazy o cestách ľavicových teroristov do východnej Európy a aj to, že uprednostňujú československé zbrane. Špekulovalo sa dokonca aj o tom, že politika mohli väzniť na československej ambasáde, ale aj o zapletení KGB (bývalá sovietska tajná služba) do jeho únosu a vraždy. Argumentom bolo perfektné naplánovanie a vykonanie únosu.

Červené brigády založil v novembri 1969 bývalý vodca teroristickej skupiny Čierny rád Renato Curcio so študentmi sociologickej fakulty Slobodnej tridentskej univerzity. Majú na svedomí asi tisícku rôznych teroristických akcií s viac ako štyristo obeťami do roku 1989.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies