Pred 30 rokmi zavraždiili švédskeho premiéra Olofa Palmeho

NETKY.SK • 27 Február 2016, 17:28 • 2 min
Pred 30 rokmi zavraždiili švédskeho premiéra Olofa Palmeho

ŠTOKHOLM - Pred 30 rokmi, 28. februára 1986, zavraždili vo švédskom Štokholme politika a štátnika Olofa Palmeho, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov švédskej sociálnej demokracie.

slovakia

left justify in out

Olof Palme sa narodil 30. januára 1927 v Štokholme, dožil sa 59 rokov. Stál na čele vlády dovedna 11 rokov: v rokoch 1969-76 a 1982-86. Patril k najznámejším európskym sociálnym demokratom a bol známy napríklad aj svojím ostrým nesúhlasom s vojnou Spojených štátov vo Vietname.


Jeho priaznivci i oponenti sa zhodujú v tom, že vďaka nemu získalo Švédsko väčšie slovo v medzinárodných záležitostiach. Počas studenej vojny argumentoval právom malých krajín na vlastnú politiku a známy bol podporou Organizácie Spojených národov i medzinárodnej pomoci krajinám tretieho sveta.


Palmeho zastrelil v neskorých večerných hodinách v centre Štokholmu strelou do chrbta z bezprostrednej blízkosti neznámy muž. Vtedajší premiér sa so svojou manželkou Lisbet vracal domov z kina pešo, bez osobnej ochranky. Vrah z miesta činu ušiel.


Ako podozrivého zo spáchania tohto činu zatkli a v roku 1989 v prvej inštancii aj odsúdili obyvateľa Štokholmu Christera Petterssona. Rozsudok však pri revízii procesu zrušili a Petterssona oslobodili pre nedostatok dôkazov.
K spoluúčasti na premiérovej vražde sa tesne pred svojou smrťou v roku 1993 priznal Lars Tingström, známa postava švédskeho podsvetia. Vo svojej výpovedi naviedol pátranie po vražednej zbrani na jazero Klara. Polícia však uviedla, že ani typ, ani kaliber objavenej zbrane nie je totožný s parametrami hľadaného revolveru, ktorým zastrelili Palmeho.


Najvyšší švédsky súd v máji 1998 zamietol návrh prokurátora na uskutočnenie nového procesu proti Petterssonovi. Nové dôkazy nepovažoval za dostačujúce.


Toto rozhodnutie súdu však ostro kritizovala Palmeho manželka Lisbet, ktorá bola svedkom zločinu a tvrdila, že Petterssona ako vraha s istotou identifikovala.


Alkoholik a narkoman Pettersson sa 29. októbra 2001 k zločinu priznal. Právnici však jeho list, ktorý zverejnila švédska tlač, nepovažovali za právne relevantný dôkaz. Stále chýbala vražedná zbraň alebo iné priame dôkazy potrebné na obnovenie vyšetrovania. Pettersson zomrel v roku 2004.


Švédska polícia do súčasnosti prijíma od občanov podnety týkajúce sa tejto tragickej udalosti a analyzuje ich. Zločin však ostáva nevyjasnený.


Palmeho cena sa udeľuje osobnostiam z celého sveta každoročne od roku 1987. Udeľuje ju Pamätný fond Olofa Palmeho pre medzinárodné porozumenie a spoločnú bezpečnosť a je dotovaná sumou 75.000 dolárov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona