Pred 20 rokmi zomrel herec a zabávač Ivan Krajíček

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 11:26 • 2 min
Pred 20 rokmi zomrel herec a zabávač Ivan Krajíček

BRATISLAVA - Na Ivana Krajíčka si pamätáme ako na všestranného umelca - herca, speváka, moderátora, zabávača, divadelného a televízneho režiséra. V pondelok 5. júna uplynie 20 rokov od jeho úmrtia.

slovakia

left justify in out

Narodil sa 24. mája 1940 v Žiline. Po absolvovaní vysokoškolského štúdia na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave pôsobil v rokoch 1964-1975 v bratislavskom Divadle Nová scéna, najskôr v činohre, neskôr ako sólista spevohry. Od roku 1975 bol v slobodnom povolaní.

 

Diváci ho obdivovali v operetných a muzikálových úlohách ako reportéra Filipa Plafóna z diela Modrá ruža, Floriša Stacha z Hrnčiarskeho bálu, Riffa z West Side Story alebo v činohre ako Chlestakova v divadelnej hre Nikolaja Gogoľa Revízor. Za postavu Kornelia v muzikáli Hello Dolly! dostal cenu za herecký výkon na festivale v Karlových Varoch (dnes Česko). Menšie úlohy stvárnil aj vo filmoch ako napríklad Láska neláskavá (1969), Nebeskí jazdci (1968), Niet inej cesty (1968).

 

Spolu s hercom Oldom Hlaváčkom vytvorili úspešnú komediálnu dvojicu. Ich kabaretné programy najskôr bavili poslucháčov rozhlasu, ktorí si ich pamätajú najmä ako dvojicu gazdov z Hostinca pod gaštanom. Neskôr spolu prešli do televízie, kde sa bez nich nezaobišiel takmer žiadny galavečer či Silvester. Úspech žali aj s televíznou reláciou Vtipnejší vyhráva.

 

Ivan Krajíček sa uplatnil vo viacerých programoch pre deti, v dabingu, či v súťažno-zábavných programoch. Jeho schopnosti využívali aj v rozhlasových hrách.

 

V posledných rokoch svojho života bol známy najmä ako scenárista, režisér a konferencier populárneho televízneho hudobného programu Repete. V tejto súťaži spieval aj sám piesne (napríklad Nebezpečná slečna, Mama, Cesta do neba, Kazačok, Oči čierne, Tulipán, Posledný flám a iné).

 

Zomrel vo veku 57 rokov po ťažkej chorobe 5. júna 1997 v Bratislave.

 

V roku 2006 vyšla vo vydavateľstve Opus kompilácia jeho úspešných pesničiek pod názvom 20 naj a v roku 2014 záznam kabaretného programu Hostinec pod gaštanom v samooobsluhe zábavy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies