Pred 20 rokmi zaviala nad Domom vlády v Moskve nová zástava

NETKY.SK • 23 August 2011, 12:21 • 2 min
Pred 20 rokmi zaviala nad Domom vlády v Moskve nová zástava

Pred 20 rokmi zaviala nad Domom vlády v Moskve nová zástava - Politika Občania Ruskej federácie oslavujú dnes Deň zástavy. Pred 20 rokmi bielo-modro-červená trikolóra zaviala nad Domom vlády, nazývanom aj Biely dom, v Moskve.

slovakia

left justify in out

img

Občania Ruskej federácie oslavujú dnes Deň zástavy. Pred 20 rokmi bielo-modro-červená trikolóra zaviala nad Domom vlády, nazývanom aj Biely dom, v Moskve. Bielo-modro-červená zástava vystriedala dovtedajšiu červenú s kladivom a kosákom, ktorá bola štátnym symbolom Sovietskeho zväzu.
      V celom Rusku pripravili na dnes mnohé podujatia venované sviatku. V Moskve sa azda najzaujímavejšia akcia uskutoční v Ruskom výstavnom centre (Vserossijskij vystavočnyj centr, VVC) ako Tancujúca zástava. Stovky ľudí oblečených do tričiek vo farbách ruskej zástavy zatancujú a potom zaspievajú štátnu hymnu. Petrohradčania si zas na Isaakijevskom námestí môžu vypočuť piesne obľúbených speváckych hviezd.
      Deň zástavy zaviedol do kalendára prvý prezident Ruskej federácie Boris Jeľcin nariadením z 20. augusta 1994.
      Bielo-modro-červenú zástavu po prvý raz oficiálne vztýčili 22. augusta 1991 nad Domom vlády v Moskve. V ten deň účastníci mimoriadneho zasadnutia Najvyššieho sovietu Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky (RSFSR) schválili dokument o tom, že oficiálnym symbolom Ruska sa má stať zástava z troch farebných pruhov.
      Zdroje však upozorňujú, že história trikolóry siaha až k cárovi Petrovi I. Panovník 20. januára 1705 vydal nariadenie, podľa ktorého sa mala používať na obchodných lodiach bielo-modro-červená zástava a dokonca vraj sám načrtol rozloženie pásov.
      Farby ruskej zástavy majú svoj význam: podľa jednej z verzií biela znamená slobodu, modrá preblahoslavenú Božiu rodičku a červená mocnosť. Podľa inej verzie biela znamená šľachetnosť, modrá čestnosť a červená smelosť a veľkodušnosť, čo sú vlastnosti ruských ľudí. Iná verzia významu farieb zástavy uvádza, že biela je symbolom mieru a dokonalosti, modrá farbou viery a červená znázorňuje energiu, silu a krv vyliatu za vlasť.
      Trojfarebná, Petrom I. navrhnutá ruská zástava nadobudla oficiálny štatút až v roku 1896 pred korunováciou cára Mikuláša II. Vtedy ministerstvo spravodlivosti stanovilo, že za štátnu sa má definitívne považovať bielo-modro-červená zástava.
      Používala až do apríla 1918, keď ju z rozhodnutia popredného komunistického činiteľa Jakova Sverdlova boľševici vymenili na červenú s kosákom a kladivom. Viala na oficiálnych budovách až do 22. augusta 1991.

Zdroj: TASR/www.pravda.ru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies