Pred 155 rokmi prezident Lincoln incioval pravidelné oslavy Dňa vďakyvzdania

NETKY.SK • 21 November 2018, 12:03 • 2 min
Pred 155 rokmi prezident Lincoln incioval pravidelné oslavy Dňa vďakyvzdania

Washington- Americký Deň vďakyvzdania charakterizujú stretnutia členov rodín - čo býva spojené s cestovaním -, ďalej slávnosti, moriak, brusnicová omáčka, zemiakové pyré, vďačnosť za úrodu a v neposlednom rade aj zmysel pre dobročinnosť. Deň vďakyvzdania v USA pripadá na štvrtý novembrový štvrtok: v roku 2018 na 22. novembra.

slovakia

left justify in out

 

Prezident USA pri príležitosti tohto dňa už tradične omilostí moriaka. Prvýkrát oficiálne udelil milosť moriakovi na Deň vďakyvzdania v roku 1989 prezident George H.W. Bush. Dňa 14. novembra 1989 vyhlásil, že

 

"odteraz sa bude moriakom udeľovať prezidentská milosť".

 

img

 

So štvrtým novembrovým štvrtkom sa spája tradičný jedálny lístok: na slávnostnom stole ozdobenom symbolmi jesene nechýbajú pečený moriak s plnkou a zemiakové pyré a brusnicová omáčka. Preto má Deň vďakyvzdania prezývku Deň moriakov.

 

Práve pečený moriak je neodmysliteľne spätý s vďakyvzdaním. Na slávnostných stoloch spravidla nechýbajú ani pyré zo sladkých zemiakov a najrozličnejšie zeleninové prílohy.

Rodinná večera v Deň vďakyvzdania vyzerá podobne ako vianočná večera na Slovensku. Rodiny sa schádzajú z najrozličnejších kútov krajiny. Dni pred vďakyvzdaním patria cestovateľsky medzi najrušnejšie obdobia roka v USA.

Osadníci a miestni Indiáni na jeseň roku 1621 v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Práve ten rok sa považuje za prvý, keď sa konali takéto oslavy. Sviatok sa potom rozšíril a slávili ho jednotlivci, obce i celé štáty v rôznych termínoch.

 

Prezident George Washington vyhlásil v roku 1789 národný Deň vďakyvzdania, avšak jeho návrh narazil na zmiešané reakcie a nie všade ho prijali. Až prezident Abraham Lincoln inicioval v roku 1863 tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies