Pred 150 rokmi namaľoval C. Monet obraz, od ktorého sa odvodzuje impresionizmus

NETKY.SK • 13 November 2022, 08:59 • 2 min
Pred 150 rokmi namaľoval C. Monet obraz, od ktorého sa odvodzuje impresionizmus

LE HEVRE - Za výtvarné dielo, ktoré stálo pri zrode impresionizmu sa považuje obraz francúzskeho maliara Clauda Moneta Impression, soleil levant (Dojem, vychádzajúce slnko). Prvé slovo z názvu obrazu sa totiž vžilo pre celý výtvarný smer.

slovakia

left justify in out

Dnes (13. novembra) uplynie 150 rokov ako obraz uzrel svetlo sveta. Claude Monet sa narodil 14. novembra 1840 v Paríži. Za prvé dielo, v ktorom použil nové výtvarné postupy príznačné pre impresionizmus, sa považuje obraz Ženy v záhrade (1866). Namaľoval ho pomocou drobných farebných škvŕn bez čiernej farby, čím zdôraznil ľudí a veci zaliate slnkom. Od roku 1871 sa budúci impresionisti schádzali každý piatok v kaviarni Guerbois v Paríži. Medzi prvých účastníkov stretnutí patrili okrem Moneta novinár a románopisec Émile Zola a maliar Paul Cézanne. Zanedlho sa pridružili spisovateľ Edmond Duranty a maliari Pierre Auguste Renoir, Alfred Sisley, Frédéric Bazille, Edgar Degas, Camille Pissarro či Édouard Manet. Obraz Dojem, vychádzajúce slnko Monet dokončil 13. novembra 1872. Namaľoval ho v prístave Le Havre na severozápade Francúzska v regióne Normandia, ktorý leží na pravom brehu ústia rieky Seina. Pri tvorbe obrazu obmedzil detaily na úplné minimum. Lodenice na dlaždicovom pozadí sú naznačené len niekoľkými ťahmi štetca, rovnako ako lode v popredí. Celok predstavuje jeho snahu zachytiť prchavý moment. Traduje sa, že Monet zobrazil prístav z pohľadu svojej izby počas východu slnka. Od 15. apríla do 15. mája 1874 vystavoval Monet svoje diela spolu s Pissarrom, Sisleym, Manetom, Cézannom, Degasom a ďalšími tridsiatimi umelcami. Výstavu si zorganizovali sami, pretože ich na oficiálnom parížskom salóne odmietli. O výstave novej výtvarnej skupiny referoval kritik Louis Leroy, ktorý neocenil spôsob ich práce. Konkrétne vďaka Monetovmu obrazu Dojem, vychádzajúce slnko označil tvorcov nového štýlu za impresionistov. Napriek tomu, že Leroy použil toto slovo posmešne, skupina sa ho rozhodla prijať. Dnes je Monetov obraz považovaný za najvýznamnejšie dielo impresionizmu spolu so slávnym obrazom Hviezdna noc (1889) od Vincenta Van Gogha. Obraz Dojem, vychádzajúce slnko je olejovou maľbou na plátne v rozmeroch 48 x 63 centimetrov a nachádza sa v Múzeu Marmottan Monet v Paríži. Aktuálna odhadovaná cena tohto diela je 250 až 350 miliónov amerických dolárov. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona