Pred 15 rokmi zmietla rozvodnená Svinka v Jarovniciach rómsku osadu, zahynulo 47 rómov

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 06:24 • 2 min
Pred 15 rokmi zmietla rozvodnená Svinka v Jarovniciach rómsku osadu, zahynulo 47 rómov

BRATISLAVA/JAROVNICE – Príval rozvodneného potoka Svinka zmietol pred 15 rokmi rómsku osadu v katastri obce Jarovnice. Pri ničivej povodni zahynulo 47 ľudí.

slovakia

left justify in out

Dvojhodinová prietrž mračien v oblasti Levočských vrchov spôsobila, že prívalové vody miestnych potokov zasiahli 20. júla 1998 niekoľko obcí v povodí Malej Svinky.

Lokálne povodne najviac postihli Jarovnice. Príval vody strhol chatrče, ktoré si Rómovia z osady postavili priamo na brehu riečky. Následky boli katastrofálne. Traja nezvestní, ktorých súd po niekoľkých rokoch vyhlásil za mŕtvych, rozšírili tragickú štatistiku na 50 mŕtvych.

Kamenný pomník na betónovom podstavci odhalili v deň výročia tragédie v roku 2000 v časti Močidľany obce Jarovnice pri Sabinove. Mená 47 obetí ničivej povodne sú vyryté do stien pomníka. Pridali k nim aj mená troch občanov, ktorých telesné pozostatky sa po povodni nenašli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies