Pred 145 rokmi nainštalovali prvý semafor

NETKY.SK • 9 December 2013, 12:27 • 2 min
Pred 145 rokmi nainštalovali prvý semafor

LONDÝN – Pred 145 rokmi nainštalovali vo Veľkej Británii v Londýne prvý cestný semafor na svete. Stalo sa tak 10. decembra 1868.

slovakia

left justify in out

Autorom prevratného výmyslu bol britský inžinier John Peak Knight. Zariadenie nainštalovali na križovatke ulíc pred Dolnou snemovňou britského parlamentu. Obsluhovali ho vtedy ručne a malo slúžiť na organizáciu dopravy, aby ľudia mohli prejsť neohrozene cez cestu, v tom čase ešte plnú konských povozov.

John Peak Knight bol inžinierom a zaoberal sa svetelnou signalizáciou na železniciach. Pre potreby cestnej dopravy zostrojil semafor s dvoma ramenami. V ich prvej polohe s visiacimi ramenami, mohli po ceste prúdiť povozy. Keď sa ukázalo, že cez cestu chce prejsť viacero ľudí, ramená sa jednoduchým zariadením zdvihli do horizontálnej polohy. Premávka sa zastavila a ľudia mohli prejsť cez cestu. Zariadenie bolo skonštruované tak, že v noci aj svietilo. Zelené svetlo signalizovalo voľný priechod, pri polohe STOP bolo vidno červené svetlo.

Semafor sa tešil veľkej pozornosti Londýnčanov. Manipuloval s ním policajt, ktorý podľa vlastného uváženia a stavu povozov na ceste usúdil, kedy treba premávku zastaviť a umožniť chodcom bezpečný prechod.

Nanešťastie semafor s plynovými lampami reguloval premávku na vyťaženej ceste len rok. Potom vybuchol, pričom zranil službukonajúceho policajta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona