Prečo žiadna štátna vlajka neobsahuje fialovú farbu? Tu je dôvod!

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 10:29 • 2 min
Prečo žiadna štátna vlajka neobsahuje fialovú farbu? Tu je dôvod!

Prečo farba považovaná za symbol vznešenosti nie je súčasťou vlajky žiadneho štátu?

slovakia

left justify in out

Fialová farba je vo všeobecnosti veľmi obľúbená, využíva sa tak v rámci interiérov a doplnkov, ako aj v módnom priemysle. Sýta Ultra Violet sa dokonca stala farbou roka 2018. Prečo ju ale nenájdeme v symbole žiadneho štátu sveta?

 

Určite ste už počuli, že fialová farba je symbolom luxusu a vznešenosti. Používa sa však aj v ezoterike, kde demonštruje duchovno, pokoj a harmóniu. Prečo by teda takúto farbu nikto nechcel mať na jednom zo základných štátnych symbolov? Odpoveď je pomerne prozaická. Jednoducho bola príliš drahá.

 

Fialová farba sa prvýkrát objavila ešte pred naším letopočtom, konkrétne okolo roku 1600. Vynašli ju Feničania, ktorí ju získavali veľmi náročným a pracným spôsobom z pigmentu špecifických morských živočíchov. Tie ho produkovali len v období párenia, prípadne v nebezpečenstve. Kvôli pár kvapkám fialovej farby teda museli mäkkýšov buď loviť a farbivo z nich „vytláčať“ alebo ich rovno zabíjali. Práve preto bol tento pigment veľmi drahý a dovoliť si ho mohli skutočne len zámožní ľudia. Tu vznikol prívlastok – fialová, farba luxusu.

 

Fialová látka bola ťažko dostupná a finančne náročná až do 19. storočia. V roku 1856 anglický chemik William Perkin, ktorý sa snažil vyrobiť chinín využívaný na liečbu malárie, pri jednom z experimentov na okraji skúmavky objavil jasne fialový film. Na základe tohto zistenia sa začalo fialové farbivo vyrábať synteticky a mohlo sa tak dostať k ľuďom oveľa jednoduchšie. Avšak v čase, kedy sa formovali vlajky, bola fialová farba taká vzácna, že si ju nemohol dovoliť mať vo vlajke žiaden štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona