Prečo zatvoria Demänovskú jaskyňu slobody?

NETKY.SK • 7 Október 2022, 16:23 • 2 min
Prečo zatvoria Demänovskú jaskyňu slobody?

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Demänovskú jaskyňu slobody zatvoria od pondelka 17. októbra pre verejnosť. Dôvodom sú plánované rekonštrukčné práce Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia je súčasťou projektu Realizácia programov starostlivosti o národnú prírodnú pamiatku Demänovské jaskyne a národnú prírodnú pamiatku Zápoľná jaskyňa v schéme Operačného programu Kvalita životného prostredia. "Cieľom je zlepšenie stavu a zníženie antropogénnych vplyvov na podzemné biotopy. Projekt sa realizuje v systéme národnej prírodnej pamiatky Demänovské jaskyne, rekonštrukčné práce v Demänovskej jaskyni slobody, Demänovskej ľadovej jaskyni a Demänovskej jaskyni mieru. V podzemných biotopoch jaskýň sa kompletne zrekonštruujú elektroinštalácie a súvisiace technológie. Výmenou svetelných zdrojov na nové na báze LED sa súčasne zníži spotreba elektrickej energie," uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR. Riaditeľ SSJ Ján Zuskin doplnil, že výmena elektroinštalácie v Demänovských jaskyniach výrazne prispeje k zlepšeniu podmienok podzemných biotopov. "V projekte realizujeme aj ďalšie činnosti odborného výskumného a monitorovacieho charakteru prírodných pomerov jaskyne. V Demänovskej jaskyni mieru sa uskutoční v rámci obnovy narušených častí čistenie vnútorných priestorov. Budeme tiež rekonštruovať starú prehliadkovú trasu v tejto jaskyni, ktorá slúži na odbornú činnosť pri monitoringu a výskume prírodných pomerov a nekomerčné environmentálne aktivity. V nesprístupnených častiach jaskynného systému a tiež v jaskyni Zápoľná sa podobne realizujú práce výskumného a monitorovacieho charakteru aj stabilizácia vstupu do jaskyne," priblížil. Národná prírodná pamiatka Demänovské jaskyne na severnej strane Nízkych Tatier je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. Súčasťou systému je viacero speleologicky prepojených jaskýň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona