Prečo vždy chceme to, čo nemôžeme mať?

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 06:58 • 2 min
Prečo vždy chceme to, čo nemôžeme mať?

Človek chce vždy to, čo nemôže mať a nie je to nijaké tajomstvo.

slovakia

left justify in out

Na prvý dojem to vyznieva poeticky a nejeden umelec na tom vystaval dielo. Stačí vymyslieť trpkú lásku, ktorej hýbateľom je nemožnosť naplniť sa. Alebo sa vytvorí hrdina, ktorý bojuje a bojuje, ale víťazstva sa nikdy nedočká. Vo fiktívnom svete je to skutočne príťažlivé, žasne sa, vzdychá a dojato krúti hlavou. Akonáhle sa to ale udeje v realite, všetka krása zmizne. Chcieť a nikdy nemať, je totiž problém, s ktorým sa ľudstvo potýka od počiatku.


V záhrade
Celý príbeh o túžbe po nedosiahnuteľnom, sa začal rozvíjať ihneď po vzniku sveta. Boh naplnil zem, živočíšstvo sa hýbalo, rastlinstvo tešilo pôvabom a prvý človek Adam, vstúpil do vzťahu so ženou Evou.
Dvojica žila v dokonalom šťastí, nič nechýbalo. Ešte neexistoval hriech, nebolo nijaké zlo, netrpelo sa chorobou, dokonca ani smrť sa nezrodila.
Boh im daroval priestor v Rajskej záhrade, a keby sa neudialo to, čo bude nasledovať, ľudstvo by nikdy neokúsilo nič zlé.

 

img

 

Strom
Do záhrady boli vsadené stromy, a nie veru hocijaké. Nielenže lákali oko, ale ovocie z nich chutilo neodolateľne lahodne.
Jeden jediný strom mal označenie zakázaný. Boh jasne povedal, že sa z neho nesmie nič ochutnať, neviedlo by to k ničomu dobrému.


Adam a Eva príkaz plnili, ale poslušnosť trvala len do okamihu pokušenia.
Odkiaľsi sa zjavil had, spochybňoval Boha a nabádal, aby sa zakázané ovocie vychutnalo.
Nuž a presviedčať dlho nemusel, vzala si Eva, ponúkol sa Adam a raj sa navždy zničil. Vznikol hriech a svet sa zdeformoval do podoby, v akej sa nachádza až doteraz.

 

img

 

Nepozerať sa
Dedičstvo prvej dvojice si so sebou odnáša každý človek, či už si to uvedomuje alebo nie.
Je to bolestivé chcieť s vedomím, že mať je vylúčené.
Je to trýznivé a bráni to v úplnom smiechu.
Našťastie, dá sa s tým čosi urobiť.

 

Keby sa Adam a Eva zahľadeli na celú šírku záhrady, uvideli by tam nekonečné množstvo delikátneho ovocia, ktoré im odopreté nebolo. Stačilo rátať a zistilo by sa, že toho, čo majú, je oveľa viac ako toho, čo si mysleli, že im chýba.
Čo je tisíc dovolených stromov oproti jednému zakázanému?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies