Prečo v Taliansku zomiera príliš veľa pacientov s koronavírusom?

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 12:11 • 2 min
Prečo v Taliansku zomiera príliš veľa pacientov s koronavírusom?

Pandémia koronavírusu v Taliansku požaduje vysoké mýto, pretože nemocnice sú zaplavené chorými. Vysoký počet obetí v krajine je však spôsobený aj starnúcou populáciou či preťaženým zdravotným systémom.

slovakia

left justify in out

Odborníci sa však obávajú aj zdanlivo vysokej miery úmrtnosti, pričom počet úmrtí prevyšuje celkový počet nahlásených v Číne.

 

Zo 63 927 ľudí potvrdených na pacientov s koronavírusom v Taliansku zomrelo doteraz 6 077 ľudí. Naopak, Čína má síce oveľa viac prípadov, no vzhľadom na väčšie územie je to menej v porovnaní s Talianskom - 81 496 a 3 274 úmrtí.

 

Vo veľmi hrubom vyjadrení to znamená, že v Taliansku zomrelo okolo 9% potvrdených pacientov s koronavírusom v porovnaní so 4% v Číne. Napríklad Nemecko, ktoré doteraz identifikovalo 28 865 prípadov a 118 úmrtí, má úmrtnosť 0,4%.

 

Tak prečo takéto rozdiely?

Podľa profesora Waltera Ricciardiho, vedeckého poradcu talianskeho ministra zdravotníctva, je miera úmrtnosti v krajine vyššia v dôsledku demografických údajov - národ má druhú najstaršiu populáciu na svete - a spôsobu, akým nemocnice zaznamenávajú úmrtia.

 

"Vek našich pacientov v nemocniciach je podstatne vyšší - medián je 67 rokov, zatiaľ čo v Číne to bolo 46 rokov,“ hovorí profesor Ricciardi pre britský Telegraph.

 

"Takže vekové rozdelenie našich pacientov sú v zásade "stlačené" do vyššieho veku a to je podstatné pri zvyšovaní letality (počet úmrtí na určitú chorobu pozn. red.),“ dodáva.

 

Obrovský tlak na zdravotný systém v Taliansku

Štúdia v JAMA tento týždeň zistila, že takmer 40% infekcií a 87% úmrtí v krajine bolo u pacientov starších ako 70 rokov.

 

Podľa vzoru Imperial College v Londýne bude väčšina tejto vekovej skupiny pravdepodobne potrebovať kritickú nemocničnú starostlivosť - vrátane 80 percent 80 a viac ročných - čo vytvára obrovský tlak na zdravotný systém.

 

Ricciardi však dodal, že úmrtnosť v Taliansku sa môže tiež javiť ako vysoká, pretože lekári zaznamenávajú úmrtia trochu iným systémom ako v ďalších krajinách. 

 

 

"Spôsob, akým kódujeme úmrtia v našej krajine, je veľmi veľkorysý v tom zmysle, že všetci ľudia, ktorí zomreli v nemocniciach s koronavírusom, sa považujú za umierajúcich na koronavírus."

 

Príklad: U nás na Slovensku zomrela 84-ročná pacientka liečená na koronavírus taktiež v nemocnici, no neráta sa medzi pacientov, ktorí umreli na koronavírus, pretože pravdepodobne zomrela na iné zdravotné komplikácie. V Taliansku by ju naopak započítali do zoznamu úmrtí na koronavírus. 

 

"Pri opätovnom hodnotení Národným zdravotníckym ústavom iba 12 percent úmrtných listov preukázalo priamu príčinnú súvislosť s koronavírusom, zatiaľ čo 88 percent pacientov, ktorí zomreli, má aspoň jednu zdravotnú komplikáciu - mnohí mali dve alebo tri," hovorí.

 

To neznamená, že Covid-19 neprispel k smrti pacienta, ale ukazuje, že počet obetí v Taliansku prudko stúpol, pretože veľká časť pacientov patrí do rizikovej skupiny. Experti tiež varovali pred priamym porovnávaním medzi krajinami kvôli rozdielom v testovaní.

 

Asymptomatickí ľudia komplikujú výpočty

Martin McKee, profesor európskeho verejného zdravia na London School of Hygiene and Tropical Medicine, hovorí, že krajiny zatiaľ nevedia presne zaznamenávať, koľko presne infikovaných majú.

 

Ak sa pri ďalšom testovaní zistí, že sa šíri viac asymptomatických nezistených prípadov, úmrtnosť klesne.

 

 

 

"Je príliš skoro na porovnanie v celej Európy,“ hovorí. "Nemáme podrobný sérologický dohľad nad populáciou a nevieme, koľko asymptomatických ľudí ho šíri.“

 

McKee dodáva, že testovanie nie je v súčasnosti konzistentné na celom kontinente ani vo svete. 

 

 

"V Nemecku je epidemiologický dohľad náročnejší - jednoducho kvôli zložitosti práce vo federálnom štáte a kvôli tomu, že verejné zdravie je do značnej miery organizované na miestnej úrovni.“

 

Podľa odborníkov však existujú ďalšie faktory, ktoré mohli prispieť k úmrtnosti Talianska. Zahŕňa to vysoká miera fajčenia a znečistenia - väčšina úmrtí bola v severnom regióne Lombardsko, ktoré je známe zlou kvalitou ovzdušia.

 

 

A niet pochýb ani o tom, že časti talianskeho systému zdravotníctva boli ohromené "prasknutím vreca" s pacietmi s koronavírusom a snažia sa to zvládnuť.

 

"Lekári v Taliansku sa nezaoberali jedným alebo dvoma pacientmi v starostlivosti... ale až 1 200,“ hovorí Dr. Mike Ryan, výkonný riaditeľ programu Svetovej zdravotníckej organizácie.

 

 

Tento tlak sa pravdepodobne ešte zhorší, keďže je nakazených viac zdravotníckych pracovníkov a musia sa izolovať.

 

Takže si to zhrňme

"V Taliansku sú k úmrtnosti zapojené tri faktory: jedným je to, že ide o oveľa staršiu populáciu, druhým je preťažený zdravotný systém, a tretím faktorom je to, že došlo k výraznej strate počtu zdravotníckych pracovníkov kvôli vysokej miere infikovanosti koronavírusom,“ hovorí McKee.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies