VIDEO Prečo v Los Angeles vysypali do vodnej nádrže 96 miliónov loptičiek?

NETKY.SK • 12 August 2015, 18:00 • 2 min
VIDEO Prečo v Los Angeles vysypali do vodnej nádrže 96 miliónov loptičiek?

LOS ANGELES – V kalifornskom Los Angeles nasypali do vodnej nádrže 96 miliónov plastových loptičiek, aby tak zabránili slnečnému žiareniu znižovať kvalitu vody.

slovakia

left justify in out

V skutočnosti je to nová technológia, ktorá je dokonca veľmi lacná a efektívna zároveň, ktorá má pomôcť mestu Los Angeles ochrániť kvalitu vody.

Mesto nasypalo tmavé loptičky do vodnej nádrže s rozlohou vyše 700.000 metrov štvorcových, aby sa zabránilo chemickým reakciám, ktoré spúšťa slnečné žiarenie. Tmavé loptičky by mali taktiež odpudzovať vtáctvo a iné voľne žijúce zvieratá, chrániť vodu pred dažďom a rovnako aj proti prachu, ktorý predtým do nádrže zavial vietor.

Celkové náklady na tento projekt sa vyšplhali na 34.5 milióna dolárov, čo v prepočte znamená 36 centov za jednu loptičku. Vďaka týmto opatreniam by však mesto malo ušetriť až 250 miliónov dolárov, čo nie je zanedbateľná návratnosť investície. Pôvodné plány hovorili o rozdelení nádrže na dve polovice pomocou malej priehrady a nainštalovaní plávajúcich krytov. Tieto alternatívy by však stáli mesto až $300 miliónov.

 



Tieto plastové loptičky nevyžadujú žiadne stavebné práce, náhradné diely či údržbu. Stačí ich z času na čas pootáčať.

"Vyžadovalo si veľkú vynaliezavosť, aby sme uprostred historického kalifornského sucha urobili maximum na ochranu našich vodných zdrojov," uviedol starosta Eric Garcetti. "Toto úsilie LADWP symbolizuje druh kreatívneho myslenia, ktoré potrebujeme na splnenie týchto výziev."

Nádrž pojme 12,5 miliardy litrov vody, čo mestu Los Angeles vydrží až na tri týždne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona