Prečo sú londýnske autobusy červené?

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 20:30 • 2 min
Prečo sú londýnske autobusy červené?

LONDÝN – Červené poschodové autobusy, známe aj ako double-deckre, sú rovnakým symbolom Londýna ako Big Ben alebo Tower Bridge. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, že prečo sú vlastne červené?

slovakia

left justify in out

Jedna z povier hovorí, že prvé prototypy boli natreté na červeno ako varovanie pre ostatných vodičov "držte si odstup, táto vec je experimentálna." Tieto skúšobné vozidlá nemeckej výroby boli známe ako "Rotmeisters" (v preklade Červený veliteľ). Britská verejnosť však postupom času skomolila toto slovo na "Routemasters", keď sa autobusy dostali do aktívnej prevádzky, avšak farba zostala červená.

Možno je to zaujímavý príbeh, ale bohužiaľ je len vymyslený. Pravda je oveľa prozaickejšia...

 

img

Musíme sa vrátiť až do roku 1907, kedy ešte väčšinu autobusov ťahali kone. Do tej doby mali autobusy rôzne farby v závislosti od toho, ktorá spoločnosť ich prevádzkovala a na akej trase. Spoločnosť London General Omnibus Company (LGOC) v roku 1907 prefarbila celý svoj vozový park na červeno v snahe odlíšiť sa od konkurencie. LGOC sa čoskoro stala najväčšou autobusovou spoločnosť a červená farba ovládla ulice Londýna.

 

Keď sa v roku 1933 formovala spoločnosť London Transport, tak sa táto farba rozšírila takmer na všetky autobusy v Londýne a zostala dodnes.
 

Aký je to odtieň?

Londýnske autobusy sú sfarbené odtieňom červenej nazývanej Pantone 485 C. Tento obľúbený odtieň môžete vidieť aj v znaku londýnskeho metra alebo dokonca celej Central line. Okrem toho tento odtieň červenej používa aj Royal Mail, Kit Kat, McDonald's či dokonca ruská vlajka.

 

img

 

Londýnske autobusy nie sú celé červené

Autobusy v Londýne sa môžu zdať celé červené, avšak nie je tomu tak. Všimnúť si to môžete pri pohľade zhora. Pozrite sa na autobusy zaparkované na londýnskej stanici Victoria. Ako môžete vidieť, strechy autobusov sú biele, aby odrážali slnečné svetlo a znížili tým prehrievanie v lete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies