Prečo ste stále unavení? Môžu za to stres aj zlá strava

NETKY.SK • 15 August 2018, 09:00 • 2 min
Prečo ste stále unavení? Môžu za to stres aj zlá strava

BRATISLAVA - Ste často unavení? Tak je tento článok presne pre vás! Spísali sme zoznam tých najčastejších dôvodov, ktoré únavu spúšťajú, a tiež možnosti riešenia.

slovakia

left justify in out

Nedostatok spánku je, samozrejme, hlavný dôvod, ktorý napadne asi každého, lenže mnoho ľudí tento fakt aj tak zanedbáva a neprikladá mu veľkú dôležitosť. Ľudia od 18 do 60 rokov potrebujú spať aspoň 7 až 8 hodín denne.

 

Fakt, že spíte málo, sa neprejaví len únavou, ale môže mať aj zdravotné následky ako depresia, obezita, srdcové ochorenia a mŕtvica.

 

Ako tento problém vyriešiť? Snažte sa dodržiavať spánkovú rutinu, čo je chodiť spať a vstávať stále v rovnakom čase. Rovnako tak je dobré vyhnúť sa šlofíku po obede. Zo spálne si urobte príjemné a kľudné miesto bez technológií, ako je televízia, a do miestnosti dajte závesy alebo rolety, aby vás nebudilo svetlo. K večeru sa vyhýbajte kofeínu, alkoholu i cigaretám.

 

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť únavy, je vyvážiť jedálniček. Je dôležité vybrať správne potraviny a kombinovať zeleninu, ovocie, obilniny, zdroje bielkovín i mliečne výrobky.

 

Skúste tieto zmeny: Začnite jesť správny počet kalórií podľa svojho veku, váhy a množstva pohybu. Snažte sa jesť zeleninu, mala by zaberať tak polovicu taniera. Na tanieri by malo byť aj mäso, najlepšie sú však morské plody a ryby. Pomôže vám aj obmedzenie cukru.

 

Ďalej obmedzte nasýtené tuky tak, že budete konzumovať mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku alebo bez tuku. Energiu udržujte pravidelným stravovaním - teda jedzte aspoň tri jedlá denne. A na záver, pite dostatok vody.

 

Krátkodobý stres neuškodí, ale ten dlhodobý môže spôsobiť fyzické i emocionálne vyčerpanie a môže viesť aj k vážnejším problémom. Niekedy sa ale stresu nedá vyhnúť, ako napríklad v práci. Čo teda vyskúšať?

 

V prvom rade je dôležité identifikovať, z čoho máte stres. Ak je vo vašom okolí niekto, kto vám stres spôsobuje, snažte sa mu vyhýbať. Ak si trúfate, môžete mu o problémoch, ktoré s ním máte, povedať, rozhodne je to lepšie ako všetko držať v sebe. Naučte sa hovoriť nie, pretože všetko zvládnuť nemôžete. Niekedy je stres nevyhnutný a so situáciou je potrebné sa skrátka vyrovnať. Proti stresu môžete vyskúšať fyzickú aktivitu.

 

Keď ste unavení, možno si myslíte, že jediným riešením je ísť spať. Ale naopak pohyb môže pomôcť ešte lepšie, a to aj dlhodobo. Začnite s každodennou desaťminútovú prechádzkou. Pokiaľ sa ale športu nebránite, môžete vyskúšať napríklad plávanie, jazdu na bicykli, tenis alebo beh. Uvidíte, ako vás cvičenie nabije energiou.

 

Ak ste vyskúšali už všetky možnosti, ale stále sa cítite unavení, je čas začať uvažovať o tom, že za únavou stojí vážnejší problém. Vhodné je zájsť k lekárovi na vyšetrenie. Môže sa jednať len o nedostatok niektorých vitamínov, únavu spôsobuje aj tehotenstvo. Ale aj niektoré choroby, ako sú anémia, neaktívne štítna žľaza, diabetes, depresie, syndróm chronickej únavy, infekcie močových ciest, srdcové choroba alebo infekčná mononukleóza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies