Prečo si dať pohár červeného vína?

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 09:49 • 2 min
Prečo si dať pohár červeného vína?

BRATISLAVA - Že vo víne je len pravda, ako hovorí latinské príslovie? Moderná veda hovorí, že v tomto alkoholickom nápoji toho nájdete oveľa viac. Samozrejme za predpokladu, že to s jeho konzumáciou nebudete preháňať a doprajete si maximálne dva poháre denne. Aké výhody z toho vyplývajú?

slovakia

left justify in out

Spomalenie starnutia vďaka hroznu

Chcete si udržať mladistvý vzhľad, ako najdlhšie to pôjde? Prestaňte kupovať krémy aj špeciálne séra a zažeňte myšlienku na plastickú operáciu. Tadiaľ cesta nevedie. Americkí odborníci na základe nedávneho prieskumu tvrdia, že vyznávači červeného vína starnú oveľa pomalšie - teda v porovnaní s tými, ktorí ho nepijú vôbec. Len je potrebné držať sa mierneho dávkovania, čo sú v tomto prípade dve deci každý deň.

 

Pomoc pri chudnutí

Stále nie ste so svojimi krivkami spokojní a plavkovú sezónu by ste najradšej vymazali z kalendára? Nehádžte flintu do žita a chopte sa otvárača na víno. Keď si totiž večer doprajete deci, kilá navyše budú nadol padať samé. Aspoň taký je názor uznávaných výskumníkov z Washingtonskej štátnej univerzity. Tí sa domnievajú, že celé kúzlo spočíva v obsiahnutej zložke zvanej resveratrol, ktorá obmedzuje vznik a zabraňuje množeniu nových tukových buniek.

 

Zlepšenie pamäti

Stále zabúdate, kam ste si odložili kľúče od auta, telefón, alebo peňaženku? Možno je to preto, že dávate prednosť limonáde pred vínom. Takto nejako by sa dal interpretovať záver texaského výskumu, ktorý hlási, že spomínaný resveratrol vyskytujúci sa v červených strapcoch, posilňuje pamäť i premýšľanie a napomáha sústredeniu.


Zdroj zdravia

Kto by to bol povedal, že červené víno predchádza zdravotným komplikáciám? Akým konkrétne? Výsledky štúdie uverejnenej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry preukázali, že hrozno v tekutej verzii udržuje chrup v kondícii, pretože ničí nebezpečné baktérie v ústach. Zároveň znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, pretože rozširuje tepny a zvyšuje tok krvi. To najlepšie nakoniec? Obsiahnuté polyfenoly poskytujú ochranu pred rakovinou hrubého čreva, na čom sa odborníci jednoznačne zhodujú.

 

Múdrosť

Priznávame, že toto tvrdenie znie fakt bláznivo, avšak britskí odborníci z univerzity London School of Economics si za ním naozaj stojí. Ako na to prišli? Tamojší výskumný tím sa zameral na životy troch tisíc náhodne vybraných ľudí s rokom narodenia 1970. Záverečná analýza odhalila, že prevažná väčšina žien s vysokoškolským vzdelaním pije červené víno. Z toho autori kontroverzného pokusu usúdili, že pravidelná konzumácia má čo do činenia s inteligenciou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies