Prečo sa veľké banky tak boja Bitcoinu?

NETKY.SK • 13 Október 2017, 18:00 • 2 min
Prečo sa veľké banky tak boja Bitcoinu?

LONDÝN – Boli časy, keď o Bitcoine vedela len úzka komunita ľudí a používali ho najmä zlodeji a drogoví díleri na dark webe. Bitcoin neznamenal žiadnu hrozbu pre monopol na peniaze.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Časy sa však menia a ten malý nápad začína narúšať celý súčasný systém. Bitcoin a ostatné kryptomeny, ICO spoločnosti a rovnako aj pôsobivá technológia blockchain, sú teraz legitímnou hrozbou pre tradičné banky.

Raketový rast ceny Bitcoinu a masové prijatie tohto platobného prostriedku viedli k tomu, že banky a regulačné orgány začínajú byť veľmi nervózne. To vyústilo do rôznych opatrení a zákazov, avšak tieto reakcie len potvrdzujú skutočnosť, že Bitcoin je pre nich legitímnou hrozbou.

 

img

 

Bitcoin útočí na banky

Regulačné orgány sa snažia dostať Bitcoin a ostatné kryptomeny pod kontrolu, keďže si uvedomujú, že tento moderný platobný nástroj už len tak nezmizne. V skutočnosti kryptomeny kladú čoraz väčšie nároky na súčasný monetárny systém, ktorý je plne prispôsobený bankám a hlavne centrálnym bankám, ktoré sú podporované národnými vládami.

Predovšetkým Čína, ale aj Japonsko, Spojené štáty a nedávno Rusko zaviedli určité opatrenia a zákazy v snahe kontrolovať plány na decentralizovanú menovú politiku.

Tradičné centralizované a silné inštitúcie, ako sú banky, vlády, regulačné orgány a technologické giganty, vynakladajú miliardy na to, aby zistili, ako využívať a kontrolovať technológiu reťazca blokov.

 

img

 

Banky strácajú kontrolu nad peniazmi

Banky neohrozene existujú už stovky rokov a práve Bitcoin, a ďalšie kryptomeny podporované modernou technológiou reťazca blokov, sú pre ne strašiakom, keďže kvôli ich decentralizovanej povahe ich je veľmi ťažké kontrolovať.

Tradičné finančné inštitúcie, aké môžeme vidieť aj na Wall Streete, pomaly prichádzajú o moc nad kontrolou peňazí. Niektorí z veľkých investorov sa obávajú budúcnosti, zatiaľ čo iní ju odsudzujú.

Vďaka modernej technológii blockchain dnes môže ktokoľvek bez obáv vstúpiť do transakcie s úplne cudzími ľudmi. Už nie je potrebná prostredná inštitúcia, ktorá by ručila za druhú stranu.

Nové technológie ako televízia, fax, či internet, stále prichádzajú a robia z tých predošlých zastarané. Teraz sa do podobnej situácie dostávajú banky, ktoré s Bitcoinom budú bojovať na život a na smrť, využívajúc podporu vlastných štátov. Napriek rôznym štátnym regulačným opatreniam, ktoré sa snažia dostať peniaze obyvateľstva pod kontrolu, však majú banky mnoho dôvodov byť nervózne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies