Prečo sa stretnutie USA a Severnej Kórei bude konať vo Vietname?

NETKY.SK • 12 Február 2019, 17:28 • 2 min
Prečo sa stretnutie USA a Severnej Kórei bude konať vo Vietname?

BRATISLAVA – Donald Trump a Kim Čong-un sú v oblasti politiky najvyššími predstaviteľmi svojich krajín. Dva rozdielne systémy vládnutia, odlišné ekonomiky a názory na svetovú politiku sa stretnú vo Vietname koncom februára. Ale prečo práve Vietnam?

slovakia

left justify in out

Vo Vietname má Severná Kórea svoje zastupiteľstvo. Je to dosť podstatný bod, pretože tým pádom krajiny medzi sebou disponujú aj hlbšími bilaterálnymi vzťahmi. Navyše z Pchjongčchangu do hlavného mesta Vietnamu (Hanoj), sa môže Kim Čong-un prepraviť lietadlom ponad bezpečné územie.

 

img

 

Medzi Vietnamom a Spojenými štátmi panujú priateľské väzby, pretože obe krajiny sa spojili proti obchodnej politike Číny. V minulom storočí však ešte proti sebe bojovali, ale to je už minulosťou. Vietnamská vojna skončila a vzťahy medzi krajinami sa odvtedy len prehlbujú. Od čias prezidenta Billa Clintona, ktorý v roku 1994 zrušil embargo na vietnamský tovar, sa USA pre Vietnam stali tretím najväčším obchodným partnerom.

 

img

 

Aké vzťahy prevládajú medzi Vietnamom a Severnou Kóreou?

Odpoveďou je, že sú čoraz hlbšie. Líder Severnej Kórei naposledy zavítal do krajiny ešte v roku 1964. Bol to Kimov starý otec. Médiá Severnej Kórei dokonca hlásia, že krajina sa verejne ospravedlňuje Vietnamke, ktorú obviňovali zo spáchania atentátu na Kimovho nevlastného brata. Aj takýmto spôsobom sa dá nepriamo vyjadriť kolegiálnosť a ochota spolupracovať aj naďalej.

 

img

 

A čo Vietnam vlastne touto návštevou získa?

Predovšetkým to bude publicita. Toto stretnutie poskytne Vietnamu, ako jednej z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík, upútanie pozornosti celého sveta. Otázkou zostáva ešte to, či je Vietnam pripravený na príchod tak významných predstaviteľov svetovej politiky. Ako príklad však môžme uviesť, že v roku 2017 hostil summit APEC (Ázijsko-tichomorská hospodárska spolupráca) v meste Da Nang, kde bol prítomný aj sám prezident Donald Trump, čínsky prezident Si Ťin-pching či prezident Ruska Vladimír Putin. Hlavné mesto Vietnamu Hanoj organizovalo zase minulý rok Svetové ekonomické fórum. Aj toto sú pádne dôvody na to, že Vietnam bude na stretnutie lídrov USA a Severnej Kórei tou najlepšou možnou voľbou pre obe strany.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FAMILY PHOTO #APEC2017 #APEC #Vietnam #USA

Príspevok, ktorý zdieľa President Donald J. Trump (@realdonaldtrump),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies