Prečo sa NASA bojí otvoriť staré vzorky z povrchu Mesiaca?

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 14:30 • 2 min
Prečo sa NASA bojí otvoriť staré vzorky z povrchu Mesiaca?

NASA má k dispozícii niekoľko desiatok rokov staré vzorky mesačnej horniny, no má obavy ich otvoriť. Aké nebezpečenstvo hrozí?

slovakia

left justify in out

V roku 1969 sa človek prvýkrát dotkol mesačného povrchu. Bola to misia Apollo 11 na čele s Neilom Arnstrongom. Astronauti mali za úlohu zozbierať vzorky mesačných hornín a zapečatiť ich, aby sa mohli podrobiť výskumu na Zemi. Po ich návrate sa „balíčky“ otvorili, no okamžite po kontakte so zemskou atmosférou došlo k znehodnoteniu ich obsahu, a preto už nebolo možné sledovať určité javy.

 

Tri vzorky pochádzajúce z neskorších výprav na Mesiac, z Apolla 15, 16 a 17 zostali zapečatené do dnešných dní práve z toho dôvodu, aby sa podrobili výskumu až v čase, keď technológie budú natoľko vyspelé, že nezapríčinia ich skazu.

 

V súčasnosti sa k nim NASA vracia a uvažuje sa o ich otvorení. Odborníci sú však veľmi nerozhodní a váhajú, pretože majú obavy, že by napriek výraznému pokroku mohlo dôjsť k ich poškodeniu. Skupinka vedcov ale tvrdí, že práve teraz je ten správny čas.

 

Či sa NASA nakoniec rozhodne vzorky preskúmať alebo bude čakať na vhodnejšiu dobu zatiaľ známe nie je.

 

img

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona