Prečo sa zaočkovať, aj keď ste už prekonali koronavírus?

NETKY.SK • 7 August 2021, 15:30 • 2 min
Prečo sa zaočkovať, aj keď ste už prekonali koronavírus?

Vzhľadom na silnejší variant delta, by sa mali nechať zaočkovať aj ľudia, ktorí už koronavírus prekonali. Nová štúdia dokazuje, že sú taktiež náchylní na opätovné nakazenie sa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Piatková správa z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb dopĺňa rastúce laboratórne dôkazy o tom, že ľudia, ktorí už prekonali Covid-19, si môžu vďaka očkovaniu veľmi výrazne posilniť imunitu aj voči silnejším variantom koronavírusu.

 

img

 

"Ak ste už mali COVID-19, očkujte sa. Zaočkovanie je najlepší spôsob, ako ochrániť seba a ostatných okolo seba, najmä preto, že sa šíri nákazlivejší variant delta," povedala riaditeľka CDC Dr. Rochelle Walensky. 

 

Podľa nového prieskumu spoločnosti Gallup je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa už Američania menej očkovali, presvedčenie, že sú chránení, pretože už prekonali  COVID-19. Zdravotnícke orgány od začiatku naliehavo žiadajú tých, ktorí už prekonali koronavírus, aby sa aj tak dali zaočkovať. Pretože vakcíny poskytujú silnú ochranu proti hospitalizácii a smrti, dokonca aj v prípade variantu delta.

 

img

 

Vedci tvrdia, že prekonaná infekcia väčšinou ľudí chráni pred vážnejšími príznakmi, ak sa opäť nakazia, ale krvné testy naznačili, že ochrana klesá v prípade iných variantov. Štúdia CDC priniesla niekoľko dôkazov.

 

Prečítajte si: Vakcína proti COVID-19 ešte nemusí byť zárukou ochrany! ÚVZ poskytol výsledky prieskumu po zaočkovaní

 

Vedci skúmali obyvateľov Kentucky s laboratórne potvrdenou infekciou koronavírusu v roku 2020, v období od októbra do decembra. Porovnávali 246 ľudí, ktorí sa infikovali v máji alebo júni tohto roku, so 492 ľuďmi, ktorí už koronavírus prekonali.  U tých, ktorí ochorenie prekonali a neboli zaočkovaní, bolo výrazne vyššie riziko, že sa opätovne nakazia. Prirodzená imunita získaná voči predchádzajúcemu variantu nie je taká silná, ako imunita, ktorú môžu ľudia získať z očkovania.

 

Zdravotníci z USA poukazujú na včasné údaje z Veľkej Británie, že akonáhle uplynie lehota šesť mesiacov od prekonania obyčajného variantu koronavírusu, riziko opätovného nakazenia sa je vyššie, obzvlášť pri delta variante, než pri kedysi bežnom alfa variante.

 

„Nie je pochýb o tom, že zaočkovanie osoby, ktorá prekonala COVID-19, zvyšuje množstvo aj šírku imunity tak, aby ju chránila nielen pred pôvodným vírusom, ale aj pred iným variantom,“ povedal Dr. Anthony Fauci, špičkový expert vlády USA na infekčné choroby.

 

img

 

CDC odporúča úplné zaočkovanie. V samostatnej štúdii publikovanej v piatok v JAMA Network Open však vedci z Univerzity Rush uviedli, že aj jedna dávka vakcíny poskytuje už predtým infikovaným ľuďom väčšie posilnenie imunitných buniek, než ľudom, ktorí nikdy neboli infikovaní, a zaočkovali sa dvomi dávkami vakcíny.

 

Možno vás zaujme: REPORTÁŽ: Ministerstvo školstva štartuje kampaň na podporu očkovania!

 

Hybridná imunita

Ďalšie nedávne štúdie publikované v časopise Science and Nature ukazujú, že kombinácia predchádzajúcej infekcie a očkovania taktiež posilňuje imunitu ľudí pred rôznymi variantmi vírusu. Virológ Shane Crotty z kalifornského La Jolla Institute of Immunology to nazýva hybridná imunita.

 

"Tí, čo prekonali koronavírus a zaočkovalí sa, si môžu vybudovať protilátky, ktoré dokážu rozpoznať všetky druhy variantov, aj keď tomuto variantu nikdy neboli vystavení,“ povedal Crotty.

 

Varovanie

Množstvo protilátok po prekonaní koronavírusu sa u každého človka veľmi líši. Štúdia rushskej University zistila, že štyria z 29 predtým infikovaných ľudí nemali pred očkovaním žiadne detekovateľné protilátky a vakcíny fungovali rovnako, ako u ľudí, ktorí nikdy nemali COVID-19.

 

img

 

Prečo majú mnohí predtým infikovaní takú silnú odpoveď na očkovanie? 

Súvisí to s tým, ako imunitný systém vyvíja viacvrstvovú ochranu. Po očkovaní alebo infekcii sa v tele vytvoria protilátky, ktoré môžu zabrániť koronavírusu pri ďalšom pokuse o inváziu. Tie časom prirodzene ubúdajú. Ak sa cez ne vkradne infekcia, T bunky pomáhajú predchádzať vážnym ochoreniam tým, že zabíjajú bunky infikované vírusom, a pamäťové B bunky začnú konať a vytvoria veľa nových protilátok.

 

Tieto pamäťové B bunky netvoria len kópie pôvodných protilátok. V zárodkových centrách tela dokážu mutovať gény produkujúce protilátky, aby tak otestovali celý rad týchto bojovníkov proti vírusom, vysvetlil imunológ z Pennsylvánskej univerzity John Wherry. Výsledkom je v podstate knižnica receptov na protilátky, z ktorých si telo môže vyberať. Tento proces je silnejší, keď očkovanie spustí pôvodnú pamäť imunitného systému na boj so skutočným vírusom.

 

Crotty povedal, že vzhľadom na to, že delta variant je infekčnejší než varianty pred ním, očovanie je teraz dôežitejšie, než kedykoľvek predtým. "Šírka vašich protilátok a účinnosť proti variantom bude oveľa lepšia, než je teraz."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies