Prečo poslanci nepodporili Matovičov návrh o náhradnej očkovacej prémii?

NETKY.SK • 30 September 2021, 14:00 • 2 min
Prečo poslanci nepodporili Matovičov návrh o náhradnej očkovacej prémii?

BRATISLAVA - Matovičov „lex Zuzana“ v parlamente stroskotal. Návrh zákona mal za cieľ predĺžiť termín na získanie sprostredkovateľského bonusu o dva mesiace. Plénum však tento návrh nezaradilo do programu. Podľa poslanca Romana Foltina je absurdné, aby Ministerstvo financií očakávalo od poslancov, že automaticky budú súhlasiť so všetkým, čo im pošle do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Roman Foltin reagoval na sociálnej sieti na vládny návrh o náhradnej očkovacej prémii, ktorý plénum v stredu 29. 9. nezaradilo do programu. Podporilo ho len 66 zo 132 prítomných poslancov. Za to, aby sa rokovanie o tomto bode zaradilo do programu schôdze, boli poslanecké kluby OĽaNO a Sme rodina. Poslanci SaS nehlasovali alebo sa zdržali. Proti bol Smer-SD, ĽSNS a väčšina nezaradených poslancov. 

 

img

 

Predloženie návrhu bolo reakciou na neúspešnú účasť súťažiacej menom Zuzana, ktorá počas prvého vysielania televíznej  súťaže  Byť zdravý je výhra prišla o hlavnú výhru 400-tisíc eur len preto, lebo nestihla v časovom limite reprodukovať požadované heslo. Príčinou bol oneskorený prenos programu cez internet.

 

Následne predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič súťažiacej prisľúbil, že zabezpečí, aby sa k výhre dostala, čomu mal dopomôcť uvedený zákon, prezývaný aj  „lex Zuzana“.

 

"Tento zákon je účelový a ak by sme boli v opozícii, tak by sme rovnaký postup Smeru kritizovali. Prečo máme súhlasiť so zákonom, ktorý reaguje na zlyhanie pravidiel v očkovacej lotérii? Táto súťaž už dávno stratila svoj zmysel, ak ten zmysel vôbec niekedy naplnila. Pani Zuzana si výhru zaslúži, ale nie takouto formou. Ak nás chcú v koalícii kritizovať za náš postup, považujem to za farizejstvo," napísal Foltin.

 

 

Šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič sa tiež vyjadril na sociálnej sieti, že návrh nie je dobrý z viacerých dôvodov, medzi ktoré patria účelovosť, retroaktivita či vytvorenie právnej neistoty.

 

 

"Po tom, čo návrh skráteného legislatívneho konania  Lex Zuzana zo Solivaru neprešiel na Výbore pre financie a rozpočet, práve ani plénum NR SR nezaradilo tento bod do programu aktuálnej schôdze," konštatoval.

 

Prečítajte si: VIDEO: Dostane Zuzana 400 000 eur? Zmenili podmienky očkovacej lotérie

 

Návrh zákona mal za cieľ predĺžiť termín na získanie sprostredkovateľského bonusu o dva mesiace. Vláda navrhla aj možnosť vyplatenia náhradnej očkovacej prémie z dôvodov "hodných osobitého zreteľa". Vyhlasovateľ očkovacej lotérie podľa návrhu môže počas trvania súťaže priznať výhru osobe, ktorá bola vyžrebovaná, ale výhru nezískala napríklad pre objektívne technické okolnosti súvisiace so zabezpečením a priebehom súťaže na strane vysielateľa zriadeného zákonom, prevádzkovateľa retransmisie alebo podniku poskytujúceho elektronické komunikačné služby.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies