Prečo niektorých ľudí neštípu komáre?

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 20:30 • 2 min
Prečo niektorých ľudí neštípu komáre?

VANCOUVER – Predstavte si horúcu letnú noc, tričko, kraťasy, zábava a vy sa neustále plieskate po rukách, po nohách či po tvári. Ráno sa zobudíte a nájdete na sebe desiatky bodnutí od komárov.

slovakia

left justify in out

Keď sú vám podobné situácie známe, tak pravdepodobne nepatríte medzi tých šťastlivcov, ktorých komáre neštípu. Vo všeobecnosti sa to pripisuje mýtu o tom, že malým lietajúcim pijaviciam asi chutí vaša krv, avšak nie je to tak celkom pravda.

 

V stredu sa v kanadskom Vancouveri konala konferencia TED 2015 a vystúpil na nej aj mikrobiálny ekológ Rob Knight. Ten vysvetlil, že mikróby a baktérie na ľudskej koži produkujú rozličné chemikálie, z ktorých niektoré voňajú komárom lepšie a tým ich priťahujú.

Na ľudskej koži žije približne bilión mikróbov, ktoré sú však len malým percentom z celkového počtu vyše 100 biliónov baktérií v našom tele. Tieto mikróby však hrajú významnú úlohu v tom, ako vonia vaše telo. Keby sa na pokožke nenachádzali žiadne baktérie, tak by bol aj ľudský pot bez zápachu či akejkoľvek vône.

Jednotlivé baktérie sa však veľmi líšia od človeka k človeku. Knight vysvetlil, že sa síce delíme o 99,9% DNA s inými ľuďmi, ale väčšina ľudí zdieľa len približne 10% ich mikróbov.

 

Vábivá pieseň pre komáre

Na dôkaz toho, že komáre sú v drvivej väčšine priťahované niektorými typmi kožných mikróbov, vedci požiadal 48 dospelých dobrovoľníkov mužského pohlavia, aby sa zdržali alkoholu, cesnaku, korenených jedál a sprchy na dva dni. Muži nosili nylonové ponožky po dobu 24 hodín, aby nazhromaždili zbierku svojich jedinečných kožných mikróbov.

Vedci potom použili sklenené korálky, ktoré treli o spodnú časť mužských chodidiel, aby na nich ostal ich zápach ako návnada pre komáre.

Zo všetkých zúčastnených sa deväť mužov ukázalo byť obzvlášť atraktívnych pre komáre, zatiaľ čo vôňa siedmych šťastlivcov bola z veľkej časti ignorovaná. V porovnaní s najmenej atraktívnou skupinou dobrovoľníkov mala najatraktívnejšia skupina 2,62-krát vyššiu koncentráciu jedného druhu kožnej baktérie a 3,11-krát vyššiu koncentráciu ďalšieho druhu. Najmenej atraktívna skupina pre komárov mala celkovo na svojej koži oveľa pestrejšiu bakteriálnu kolóniu.

Vedci označili za pravdepodobný fakt, že pach niektorých ľudí pôsobí ako prírodný repelent. Komáre priťahujú však aj tí, ktorí si doprajú lahodné zlatisté pivo.

Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise PLOS ONE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies