Prečo je u nás problém s prijatím Istanbulského dohovoru?

NETKY.SK • 29 November 2019, 19:23 • 2 min
Prečo je u nás problém s prijatím Istanbulského dohovoru?

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo včerajších hodinách prijali uznesenie, ktoré rozvírilo vlnu kritiky. Parlament v dokumente odmieta, aby Slovensko bolo prostredníctvom rozhodnutí EÚ viazané Istanbulským dohovorom. Prečo sa ale naši politici tak rozhodli?

slovakia

left justify in out

Istanbulský dohovor je jednou z viac ako 200 dohôd Rady Európy, ktoré prispievajú nielen k upevňovaniu práva EÚ ale aj k prevencii a pochopeniu problému ako takého. Je považovaný za ucelenú európsku stratégiu, ktorá bojuje proti násiliu páchanom na ženách a domácemu násiliu.

 

img

 

Je pravdou, že obsahuje množstvo ustanovení, ktoré sú zacielené na boj proti násiliu. Po jeho podpísaní by štáty mali zmeniť postoje či rodové roly vedúce k akceptovaniu násilia na ženách. Tieto záväzky nepredstavujú tak markantný problém, no väčšina z nich sa už v právnom poriadku SR nachádza. Z pohľadu trestu za násilie či týranie teda Slovensko Istanbulský dohovor prijať nemusí.

 

img

 

A tu sa dostávame k najväčšiemu problému prijatia tohto dohovoru. Na tlačovej konferencii Úradu vlády dňa 22. februára 2018 sa vtedajší premiér SR Robert Fico vyjadril so slovami, že prijíma tento záväzok (Istanbulský dohovor), pretože 98 – 99 % ustanovení je užitočných.

 

Vláda ho ako celok prijať nechce, pretože nesúhlasí práve s tým 1 %. Problémom Istanbulského dohovoru je totiž tzv. "gender ideológia".

 

img

 

Ako vlastne chápe Slovák slovo "gender"? Je jasné, že pochádza z angličtiny. Používa sa tam na rozlíšenie muža a ženy v kontexte spoločenských a kultúrnych rozdielov. Slovenčina takýmto pojmom nedisponuje, preto v našom jazyku neexistuje ani doslovný preklad.

 

img

 

Existuje však biologické a sociálno-kultúrne chápanie "gendru". Biologické sa považuje za prirodzený výber muža a ženy, ktoré vychovávajú svoje dieťa. Teda ide o tradičné modely správania sa mužov aj žien, ktoré vychádzajú z našich génov.

 

img

 

Druhý typ teórie zastávajú feministky a LGBT aktivisti. Podľa nich sú biologické pohlavie a "gender" dve samostatné veci, ktoré so sebou nesúvisia. V tomto prípade by teda mohla rodina pozostávať aj z dvoch rovnakých pohlaví, ktoré by sa starali o dieťa (teda žena-žena, muž-muž).

 

img

 

Pri Istanbulskom dohovore je však problémom to, že pojem "gender" sa tu chápe v zmysle, že muž je mužom z biologického, alebo sociálno-kultúrneho hľadiska.

 

V článku 3 Istanbulského dohovoru sa uvádza nasledovné: "Pojmom ROD sa rozumie súbor spoločnosťou vytvorených rolí, vzorov správania, činností a atribútov, ktoré daná spoločnosť považuje za primerané pre ženy a mužov."

 

img

 

Sami môžete vidieť, že tu nie je naviazanosť gendru na pohlavie. Táto definícia sa stala predmetom kritiky už v priebehu formovania Istanbulského dohovoru. Text dohovoru totiž nebol vytvorený konferenciou štátov, ale skupinou expertov. Časť štátov proti navrhovanej definícii zastávala kritický názor a usilovala sa ju zmeniť. Boli to najmä Rusi, ktorí navrhovali, aby sa nahradila definíciou, ktorá je zakotvená v Rímskom štatúte.

 

"GENDER sa chápe ako termín poukazujúci na dve pohlavia, muža a ženu, v kontexte spoločnosti. Nenaznačuje iný význam, ktorý by sa líšil od už uvedeného významu."

 

Článok 7 ods. 3 Rímskeho štatútu

 

img

 

Z tohto príkladu jasne vidieť, že navrhnutá istanbulská definícia je nejednoznačná a svojím spôsobom umožňuje, aby si ktokoľvek, kto sa považuje za ženu, mohol nárokovať práva vyhradené týmto dohovorom pre ženy. Presne z tohto dôvodu Rusko odmietlo dohovor ratifikovať.

 

 

Slovensko takisto bojuje proti zavedeniu tohto dohovoru

 

"Pokiaľ budem predsedom vlády a nebudú odstránené pochybnosti pri výklade kontroverzných ustanovení Istanbulského dohovoru, pokiaľ nebude zabezpečený úplný súlad ustanovení Istanbulského dohovoru, predovšetkým s definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy, nikdy nedám súhlas na to, aby vláda predložila tento dohovor na ratifikáciu. Opakujem nikdy", uviedol Robert Fico už na spomínanej tlačovej konferencii.

 

 

Premiér vysvetlil, že pre vládnu koalíciu sú neprijateľné tie pasáže, ktoré hovoria o stereotypoch a rodovej rovnosti v zmysle odstraňovania tzv. tradičných rolí mužov a žien v rodine. Vyvoláva to podľa neho pochybnosti, ktoré Slovenská republika nemôže prijať na medzinárodnej úrovni, pretože je to v rozpore s Ústavou SR.

 

img

 

"Bola by obrovská chyba doma zakotviť v Ústave takúto definíciu, za ktorou ja stojím, ak by sme popritom prijali niečo, čo to bude popierať", ozrejmil Fico s tým, že Slovensko zaujíma z tohto dokumentu to, ako viac chrániť ženy pred násilím.

 

Rovnako tak je proti zavedeniu Istanbulského dohovoru aj volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin. Pre alternatívne internetové rádio InfoVojna sa vyjadril, že podpis tohto dokumentu by bol v rozpore s Ústavou SR. 

 

img

 

"Samotné podpísanie, ale neratifikovanie parlamentom, nás dostalo do patovej situácie, kedy, v zmysle práva, nemôžeme prijímať ďalšie právne normy, ktoré by výraznejšie chránili tradičnú rodinu a boli by v rozpore s Istanbulským dohovorom. Preto je dôležité, aby táto zmluva bola okamžite vypovedaná!"

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona