Prečo je turistom v Paríži nevoľno? Dôvod takzvaného Parížského syndrómu vás zaskočí!

NETKY.SK • 10 Október 2017, 11:18 • 2 min
Prečo je turistom v Paríži nevoľno? Dôvod takzvaného Parížského syndrómu vás zaskočí!

V Paríži sa množia prípady turistov, ktorí sa pre nevoľnosť musia urýchlene vrátiť z dovolenky domov.

slovakia

left justify in out

Paríž sa považuje za jedno z najromantickejších miest sveta. Ročne tam smerujú tisícky turistov plní očakávaní. Túžia totiž na vlastné oči vidieť to, čo poznajú len z dokonalých obrázkov, fotografií a filmov. Realita je však niekde inde...

 

Do Paríža prichádzajú cestovatelia z celého sveta vrátane vzdialených ázijských krajín s predstavou, ktorú nadobudli z retušovaných a upravovaných obrazov mesta. Malebné uličky plné umelcov, rozvoniavajúce kroasanty, maličké kaviarničky, prívetiví ľudia a krásne ženy. Takto býva vykreslená jedna z najznámejších európskych metropol. Problém však nastane v momente, keď turisti prekypujúci nadšením a entuziazmom vystúpia z lietadla a narazia na to, aký je Paríž v skutočnosti.

 

Hoci sa o tom veľa nehovorí, toto mesto bojuje s veľkým množstvom bezdomovcov. Tí sa často nachádzajú na miestach, s ktorými prichádzajú turisti do kontaktu hneď po príchode. Zdržiavajú sa napríklad na železničných staniciach a  v metre, pričom v interiéri spôsobujú nepríjemný zápach. Na uliciach dokonca nájdeme žobrať aj celé rodiny odeté v špinavom oblečení. Čašníci či zamestnanci hotelov sú hákliví na to, keď ich oslovíte po anglicky a odmietajú v tomto jazyku komunikovať a hoci z filmov by sa nám mohlo zdať, že z každého okna je vidieť Eiffelovu vežu, pravda je taká, že ak by ste si svoj pobyt chceli takýmto pohľadom spríjemniť, aj za najskromnejšiu izbu zaplatíte stovky eur. Davy turistov, pouliční podvodníci a vreckári, aj to je realita hlavného mesta Francúzska. Mnohí sa s touto situáciou skrátka nevedia vyrovnať a prepadávajú psychickému ochoreniu nazývanému Parížsky syndróm.

 

Psychosomatické ochorenie, ktoré postihuje v najväčšej miere japonských turistov, je spôsobené mimoriadne výrazným kultúrnym šokom. Sklamanie z reality, ktorá nesplnila očakávania, je také masívne, až prechádza do fyzických ťažkostí, akými sú napríklad nevoľnosť, zvracanie, závraty, kŕče a v niektorých prípadoch aj halucinácie. Postihnutí ľudia často končia v nemocniciach, v niektorých prípadoch dokonca japonské veľvyslanectvo pristupuje k tomu, že turistov posiela domov. Každý rok je to minimálne tucet z nich.

 

Pre tieto prípady si ambasáda zároveň zriadila nonstop telefonickú linku, kde pacientom poskytujú poradenstvo a pomoc. V niektorých prípadoch rozhovor pomôže, v iných je, žiaľ, nutné dovolenku ukončiť predčasne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies