Prečo je dobré spať s bábätkom v jednej posteli?

NETKY.SK • 27 September 2015, 12:35 • 2 min
Prečo je dobré spať s bábätkom v jednej posteli?

BRATISLAVA - Niekedy bolo nepredstaviteľné, aby dieťa spalo v jednej posteli spolu s rodičmi. No v poslednej dobe dokazuje množstvo výskumov, že spanie bábätka vedľa matky rozhodne ničomu neškodí a naopak má na jeho rozvoj blahodárny vplyv .

slovakia

left justify in out

Podporuje nezávislosť

Možno to znie ako paradox, ale má to svoju logiku. Čím tesnejší je kontakt medzi dojčaťom a matkou, tým menšou separačnou úzkosťou dieťa trpí. Vo svete sa potom cíti "bezpečnejšie" a pohybuje sa v ňom sebavedomejšie. Keď vám teda "staré školy" budú podsúvať, že zo svojho bábätka vychováváte rozmaznaného človeka, keď si ho beriete k sebe do postele, máte protiargument.

 

Potláča potrebu cumlíka

Podľa Dr. Jay Gordona, ktorý o tejto problematike napísal celú knihu, len málokedy nájdete dojča spiace v posteli rodičov, u ktorého by sa vyvinula závislosť na cumlík alebo palec. Cmúľanie cumlíka a prstíkov totiž funguje ako zástupný mechanizmus za blízkosť matky a jej pŕs. Okrem toho, že teda nebudete musieť dvojročné batoľa zložito odučovať od závislosti na cumlíku, ešte urobíte aj niečo pre jeho zdravé zúbky, tie totiž dudlíkom tiež trpia.

 

Znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia

Harvardský psychiater Michael Commons zistil, že k syndrómu náhleho úmrtia dochádza oveľa častejšie u detí, ktoré spia osamote. Našiel pre to aj vysvetlenie: telo dojčaťa spiaceho v spoločnej posteli je v harmónii s telom matky, preberá rytmus jej dychu aj srdcovej činnosti a reguluje podľa nej telesnú teplotu. Pravdepodobnosť, že by náhle prestalo dýchať sa tak výrazne znižuje.

 

Znižuje riziko psychických porúch a stresu

U detí, ktoré sú ponechané osamote, aby sa takzvane "vyrevali", bola zaznamenaná zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu, ktorý bráni zdravému vývoju mozgu. "Jedinec sa tak stáva menej odolný voči stresu a psychickým ochoreniam. Horšie sa ale zotavuje aj z telesných chorôb," hovorí Commons.

 

Prispieva k lepšiemu rozvoju

"Za posledných tridsať rokov pozorovaní vyšlo najavo, že deti, ktoré ako batoľatá spávali v posteli s rodičmi, celkovo lepšie prospievajú," uviedol pediater William Sears. "Lepšie rozvíjajú svoj potenciál, sú emocionálne stabilnejšie a preukazujú aj lepšie intelekt. Nemáme pre to presné vysvetlenie. Je možné, že je to tak vďaka zvýšenej pozornosti matky a tesnejšieho kontaktu, vplyv ale môže mať aj častejšie dojčenie - deti spiace v posteli s matkou totiž väčšinou bývajú dlhšie a častejšie dojčené. "
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies