Prečo Gordon zbožňuje Selänneho: Tri sekundy a zmenil vám život

NETKY.SK • 30 Október 2015, 13:48 • 2 min
Prečo Gordon zbožňuje Selänneho: Tri sekundy a zmenil vám život

LINKÖPING - Andrew Gordon aj Teemu Selänne začínali s hokejom "skoro" v rovnakom čase. "Svojím spôsobom," smeje sa prvý menovaný pri spomienkach na bývalého spoluhráča zvučného mena, ktorý preňho v detstve bol modlou.

slovakia

left justify in out

"Prvý raz som si pripol korčule a vyšiel som s nimi na ľad ako šesťročný práve vtedy, keď Teemu pred sezónou 1992/1993 opustil Fínsko a prišiel do Winnipegu. Otec žil v tomto meste dvadsaťpäť rokov a bol vášnivým fanúšikom Jets. V tomto smere som sa podal naňho," poznamenal Kanaďan, ktorého uchvátilo 76 gólov fínskeho krídelníka v nováčikovskej sezóne - asi tak ako všetkých v NHL. "Stále nepochopiteľná cifra a rekord, ktorý podľa mojej mienky už nikto neprekoná. Odvtedy som sa stal závislým. Vždy, keď sa dalo, vybral som si trinástku, až kým si Teemu nezvolil na dres osmičku. Mal som jeho plagáty rozvešané po stenách, záznam z jeho nováčikovskej sezóny, ktorý som si denno-denne prehrával. Keď som bol na ľade, bol som Teemu a usiloval som sa dať presne taký istý gól ako on naposledy. Vzhliadal som na neho tak, ako Wayne Gretzky na Gordieho Howa," popisoval Gordon.


Jeden z najkrajších momentov jeho kariéry nastal o devätnásť rokov neskôr. "Je prvý júl 2011, premiérovo testujem trh s voľnými hráčmi. A kto sa to ozýva ako prvý? Anaheim Ducks. Po prijatí ponuky som telefonoval otcovi, ktorého neohúrila výška môjho možného zárobku, teda aspoň nie na začiatku. Bol nadšený predstavou, že sa stretnem s Teemum." Gordon odohral dovtedy len dvanásť zápasov v NHL. "Takže som mal ďaleko od toho, aby som sa prebojoval do prvého tímu," pripomína. Dlho zbieral odvahu, aby zašiel za fínskou hviezdou. "Lenže Teemu je Teemu a oslovil on mňa. Zaujímal sa o moje hokejky, zahnutie čepele a veci okolo. Som presvedčený, že v skutočnosti mu to bolo jedno, ale on prejavil záujem, hoci nemusel," opísal Gordon prvé opatrné začiatky so svojím idolom.


Na konci tréningového kempu čakali na Ducks povinnosti na severe Európy, prípravný zápas proti Jokeritu Helsinki aj úvod ročníka na "starom kontinente". Gordon stále ako súčasť kolektívu sa musel uštipnúť, či sa mu nesníva. "Spomínam si, ako som sám seba uisťoval: 'Počkaj... Technicky si už v NHL a cestuješ do Fínska s Teemum Selännem a Sakom Koivom? Toto nemôže byť pravda'." Gordonov otec takmer zamdlel od šťastia, veď dlhoročná ikona Montrealu Saku Koivu tiež patrila medzi obľúbencov v rodine. Správanie dvojice fínskych hviezd v ich domovine vyrazilo Andrewovi dych. "V meste boli skutočnými kráľmi. S každým, čo sa pri nich pristavil, sa však bavili ako starí priatelia. Na každého si našli čas, a to fakt nepreháňam. Keď si chcel s Teemum podebatovať o svojom meste a tíme v 'pivnej' lige, bol ti k dispozícii. Spoločne so Sakom dali ľuďom naookolo pocítiť, že sú pre nich výnimoční. Nenafukovali si vlastné ego."


Sezóna 2011/2012 sa pre Anaheim nevyvíjala dobre, Gordon neskóroval vyše dvadsať zápasov. Potácal sa v tretej či štvrtej formácii a pociťoval zvýšený tlak. "Buď zaberiem, alebo sa ma zbavia," vravel si. V domácom zápase proti Philadelphii sa mu naveľa-naveľa podarilo skórovať a spadla z neho obrovská ťarcha. "Keď som prišiel na striedačku, prvý, kto ma potľapkal, bol Teemu. Chytil ma za helmu a s úsmevom vraví: 'Už len 640 gólov a dobehneš ma'. Vedel vtipkovať aj sa radovať z úspechu druhých."


Keď sa Winnipeg po šestnástich rokoch vrátil na mapu NHL, Selänneho návrat do tohto kanadského mesta bol jedným z veľkých očakávaní roka. "Otec aj ja sme nedočkavo prevracali stránky v kalendári, kedy ten deň konečne príde. Dorazili sme do hotela, kde na Selänneho čakala asi stovka fanúšikov v dresoch, tričkách a klobúkoch túžiaca po autograme. Vonku bola kosa, 17. december, a boh vie, koľko tam tí ľudia prestupovali z nohy na nohu. Lenže Teemu ako vždy vyhovel každému, buď autogramom alebo podaním ruky. Bol tam však predsa jeden moment, ktorý sa mi vryl do pamäti. Chlapec s Downovým syndrómom, dospelý človek, mohol mať okolo dvadsať, čakal tam zrejme s otcom. Stáli v druhom rade, a keď sa Teemu blížil, chlapec sa ho nahlas spýtal, či si naňho ešte pamätá. Otec mu dohováral, aby stíchol a sám hokejistovi vysvetlil, že sa s ním raz v minulosti stretli ako držitelia permanentiek Jets. Teemovi sa vtedy rozžiarila tvár a chlapcovi odvetil: 'Jasné, ako sa máš?'" pokračoval Gordon. Chlapec zostal bez slov. "Keď som sa ho potom na to spýtal, povedal, že si naňho nespomína, ale chcel mu dopriať to, po čom túžil. To je Teemu. Obetuje tri sekundy zo svojho dňa, aby chlapcovi pripravil celoživotnú neopakovateľnú spomienku," doplnil Gordon a aj takto zhrnul vystupovanie Selänneho. "Ľudia milujú Ovečkina, ale sú aj takí, čo ho nenávidia. Ľudia milujú Careyho Pricea, ale sú tiež takí, čo ho nenávidia. Počas celej kariéry som sa však tuším nestretol s osobou, ktorá by neobľubovala Selänneho. Jeho máš buď rád, alebo ho miluješ. Nie každý má príležitosť učiť sa od svojich idolov. A je až smiešne, že všetko, čo som sa ja naučil od môjho, nemalo nič spoločné s hokejom. Uži si cigary a škótsku. Žiadny hráč z NHL si to nezaslúži viac," odkázal Selännemu na diaľku Gordon, momentálne hráč švédskeho Linköpingu, ktorý zážitky s fínskou legendou opísal ako korešpondent blogu RMNB.


V súčasnosti 45-ročný Teemu Selänne patrí medzi najväčšie hviezdy v histórii svetového hokeja. V NHL nazbieral v 1451 zápasoch základnej časti 1457 bodov (684+773), s Anaheimom získal Stanleyho pohár v roku 2007 a mnohé individuálne pocty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies