Prečo Čína nechce Bitcoin?

NETKY.SK • 11 September 2017, 11:00 • 2 min
Prečo Čína nechce Bitcoin?

PEKING – Vyzerá to tak, že Bitcoin má svoje dni zrátané, minimálne v Číne. Vláda tejto ázijskej krajiny sa tvrdými opatreniami snaží ochromiť túto kryptomenu, čo s vysokou pravdepodobnosťou odradí investorov od obchodovania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čo keď je to však len začiatok, a nie koniec, snaženia sa svetových vlád o oslabenie Bitcoinu a pokus o jeho návrat tam, kde bol kedysi. Exotickou virtuálnou menou pre technologických nadšencov.

 

Správy z Číny o Bitcoine a iných kryptomenách sa čoraz viac zhoršujú. Po tom, ako začiatkom minulého týždňa Čína zakázala ICO metódu získavania finančných prostriedkov, teraz Peking zvažuje zákaz búrz s digitálnymi menami a medzi investormi spôsobil chaos.

 

Dôvod však môže byť veľmi jednoduchý. Čínska vláda, ale aj vlády rôznych iných krajín, môžu mať niekoľko dobrých dôvodov na to, aby vstúpili do procesu tvorby a výmeny kryptomien, tak ako to robia pri vydávaní a obchodovaní s konvenčnými svetovými menami. Možno naozaj chcú len ochrániť širokú verejnosť pred manipuláciami s trhom a zabezpečiť finančnú stabilitu svojich obyvateľov alebo investorov.

 

img

 

Avšak úplný zákaz ICO spoločností spolu so zákazom búrz kryptomien presahuje rámec tradičnej regulácie. A to dokonca aj pre krajinu akou je Čína. Spochybňuje totiž samotnú legitimitu Bitcoinu a jeho vyhliadky širokého akceptovania ako prostriedku výmeny, aktíva a spôsobu platieb. Takouto tvrdou reguláciou bránia kryptomenám stať sa regulárnymi peniazmi, akými sú národné meny.

Svetové vlády na to samozrejme majú dobrý dôvod, keďže nechcú mať na vlastnom centralizovanom trhu konkurenčné meny, ktoré by mohli oslabiť ich národné meny. Ohrozujú totiž ich monopol pri vytváraní peňazí a kontrole finančného systému a hospodárstva.

 

img

 

V skutočnosti nie je náhoda, že Čína je prvou veľkou krajinou, ktorá takýto krok podnikla. Čína, viac ako ktorákoľvek iná krajina, chce mať pevnú kontrolu nad svojim bankovým systémom a prideľovaní prostriedkov podľa politickej agendy. To znamená, že konkurenčná mena akou je Bitcoin, by ohrozovala jej politický systém. Prečo to teda nezakázať skôr ako neskôr ľutovať prípadné dôsledky nečinnosti?

Zatiaľ síce ešte nie je jasné, či sa čínskej vláde podarí dosiahnuť svoje skutočné ciele, ale jedna vec je istá. Na trhu kryptomien spôsobili zmätok, prinajmenšom na teraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona