Prečo Bitcoin prekonal ďalší cenový rekord?

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 13:13 • 2 min
Prečo Bitcoin prekonal ďalší cenový rekord?

NEW YORK - Zdá sa, že Bitcoin zažíva ďalší cyklus zhodnocovania. Len niekoľko dní po tom, ako širšie spektrum kryptomien dosiahlo rekordnú trhovú hodnotu 30 miliárd dolárov, Bitcoin a niekoľko ďalších digitálnych mien dosiahli rekordne vysoké úrovne cien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hodnota Bitcoinu výrazne stúpla a spolu s ním rástli aj Ethereum, Ripple, Dash a Monero, pričom niektoré z nich dosiahli až dvojciferné zisky za jediný deň. Toto sa dialo koncom apríla a začiatkom mája. Dnes, s odstupom ďalších dvoch mesiacov sa cyklus opakuje, keď majoritné kryptomeny opäť strácajú hodnotu (niektoré mierne, niektoré významne). V minulosti sme už podobný pokles videli aj pri Bitcoine a následne prišiel prudký nárast jeho hodnoty. Bude sa história opakovať a prekoná Bitcoin ďalšie rekordy?

 

img

 

Dvojciferný rast pre Dash, Golem a Monero

Podľa CoinMarketCap.com dosiahli menej známe digitálne meny Dash, Golem a Monero dvojciferné zisky v priebehu 24 hodín. Bitcoin v rovnakom období tiež posilnil, avšak boli to iba zanedbateľné 2 %. Pri jeho aktuálnej cene však aj tento rast znamenal dosiahnutie novej rekordnej úrovne 1.350 USD. To čo prišlo v nasledujúcich dňoch už vieme – hodnota Bitcoinu raketovo začala stúpať a zastavila sa až tesne pod úrovňou 3.000 dolárov za jednotku! 

Neznamená to však, že podobnú štruktúru cyklu rastu a poklesu hodnoty majú všetky kryptomeny. Hodnota niektorých z nich stúpne v dôsledku neopakujúcej sa informácie alebo javu, avšak rovnakým spôsobom môže hodnota klesnúť a podobný cyklus sa už nemusí zopakovať. Pri Bitcoine sme však podobnú krivku zaznamenali v roku 2013, keď po septembri začala jeho hodnota prudko rásť, aby následne pozvoľne klesala dlhé mesiace potom. Na začiatku septembra 2013 bola hodnota Bitcoinu 137,08 USD, na začiatku novembra 2017 to bolo už 203,73 USD a na konci toho istého mesiaca už lámal rekordy s hodnotou 1.149,14 USD!

 

img

 

Dňa 17.januára 2015 bola hodnota Bitcoinu opäť na úrovni 197,24 USD a celý nasledujúci rok rástla iba mierne. Nový rok 2016 sa Bitcoin držal už na hranici 434,22 USD a používatelia videli v tejto kryptomene opäť nádej na rast. Hodnota kolísala v tomto rozmedzí niekoľko mesiac, keď v máji začal Bitcoin mierne rásť. V júni bol ten rast už silnejší a mierne stúpal až do konca roka. To, čo prišlo tento rok, si všetci pamätáme veľmi dobre. V januári opäť Bitcoin prekonal hranicu 1.000 USD, avšak ozajstný boom prišiel až v máji, keď dosiahol hodnotu 2.864,65 USD! 

 

Významné zisky prináša aj obchodovanie

 

V posledných mesiacoch sa vďaka rastu cien a trhovej hodnoty digitálnych mien významne zvýšil aj objem obchodovania na burzách. Podľa správy spoločnosti MarketWatch obchodná a investičná platforma eToro zaznamenala od začiatku roka veľký nárast počtu používateľov, ktorí kupujú a predávajú Bitcoin a Ethereum. Od začiatku roka 2017 sa počet užívateľov eToro, ktorí obchodujú s kryptomenami, vzrástol štvornásobne v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2016. Celkový objem obchodov s digitálnymi menami na platforme eToro vzrástol o 4500%, väčšina samozrejme kvôli silným hráčom ako Bitcoin a Ethereum. Bitcoin sa na platforme eToro obchoduje už od roku 2014, avšak Ethereum bola pridaná iba tento rok.

 

img

Čo je za takým obrovským rastom objemu obchodov s kryptomenami? Niektorí analytici naznačili, že hnacou silou by mohla byť extrémna volatilita v cenách digitálnych mien. Bitcoin sa v prvom kvartáli 2016 hýbal okolo 400 USD, dnes je to približne 2.500 USD. Rovnako na to je aj Ethereum, ktorý sa vyšplhal z januárových 10 USD na júnových 390 USD!

 

Digitálne meny sú stále veľmi mladé, aby sme si dokázali uvedomovať periodicitu cyklov, ktoré sú ovplyvňované mnohými faktormi. Kým bude ich cena kolísať takýmto extrémnym spôsobom, dovtedy bude záujem aj o jej obchodovanie mimoriadne silný. Keďže vidina rýchleho zisku zatieni nebezpečenstvo veľkej straty...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies