Prečo aj napriek sankciám voči Severnej Kórei ich jadrový program naďalej prekvitá?

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 09:50 • 2 min
Prečo aj napriek sankciám voči Severnej Kórei ich jadrový program naďalej prekvitá?

PCHJONGJANG – Vodca KĽDR Kim Čong-un aj napriek sankciám našiel spôsob ako financovať jadrový program krajiny. Hlavný predstavitelia si užívajú luxusný život a ich jadrový program prekvitá. Komunistický režim Severnej Kórei má totiž vo vačku žolíka.

slovakia

left justify in out

Chýbajúce financie si dokáže totiž vykryť z nelegálneho obchodovania po celom svete. Do veľmi komplikovanej obchodnej sieti sú zapojení mnohí veľvyslanci a predstavitelia obsadzujúci tie najvyššie miesta. Ku zmrazeniu Severnej Kórei neprispieva ani Čína, ktorá s ňou naďalej udržuje dobré obchodné vzťahy.

 

Počas toho ako si vodca Kim Čong-un užíva pôžitky života, jeho ľud nachádza na hranici chudoby. Mnohí končia v pracovných táboroch. Cieľom medzinárodných sankcií uvalených na krajinu bolo po ekonomickej stránke zlikvidovať vedenie krajiny a pozastaviť vývoj jadrových zbraní. Podľa správ OSN KĽDR minulo v roku 2012 646 miliónov USD na luxus, ktorý si krajina v skutočnosti nemôže legálnou cestou dovoliť.

 

Z analýzy portálu CNN vyplýva, že najvyššie vedenie krajiny si na luxus zarába celým radom zločinov s medzinárodným presahom. Takto získané peniaze putujú na špeciálne účty pod kontrolou Kima. Internetové útoky na banky, predaj drog, zabavovanie hotovosti či pašovanie vzácnych druhov zvierat.

 

Tým všetkým si lídri KĽDR dotujú život na vysokej nohe. Z rovnakých peňazí je potom podľa expertov z časti financovaný aj severokórejský jadrový program. "Severná Kórea predá čokoľvek komukoľvek, ak za to dostane dobre zaplatené," tvrdí Anthony Ruggiero, expert na medzinárodné finančné opatrenia, akými sú sankcie.

 

Rôzni experti sa zhodujú, že ak chcú zabojovať proti KĽDR, musia odhaliť ilegálne obchodovanie krajiny. „Režim KĽDR je veľmi kreatívny v hľadaní nových možností, ako ilegálne získať kapitál. Nebojí sa ani meniť miesta pôsobnosti, kde ilegálne obchoduje. Ak na nich chceme zatlačiť, musíme zacieliť aj na ich schopnosť adaptácie," potvrdzuje profesorka Sheena Greitensová, ktorá sa zaoberá ilegálnou činnosťou Severnej Kórei.  

 

"Severokórejská zahraničná sieť je extrémne pružná a skvele reaguje na medzinárodné sankcie. Ilegálne aktivity navyše dokáže šikovne ukryť v legálnom obchode," vysvetľuje expert na KĽDR John Park. Severokórejskí diplomati čelia obvineniam po celom svete z ilegálneho obchodovania so zlatom, zbraňami dokonca aj drogami.  Zástupcovia ambasád však tieto obvinenia odmietajú.

 

Ďalšou prekážkou, ktorá sa vyskytuje v ekonomickom tlaku na KĽDR predstavuje Čína, ktorá naďalej v plnej miere obchoduje s krajinou. Obchodovanie s Pekingom tvorí 85 percent celkového severokórejského importu. Aj napriek tomu, že v posledných mesiacoch s politikou KĽDR nesúhlasí. "Samozrejme sa môžeme snažiť osekávať príjmy režimu všade možne, vždy sa ale nakoniec dostaneme k obchodnému paktu medzi Čínou a KĽDR," potvrdzuje Ruggiero.

 

"Čína neúnavne pracuje na vyriešení jadrovej otázky na Kórejskom polostrove a hrá v tejto otázke dôležitú a konštruktívnu úlohu," vyhlásil hovorca čínskej diplomacie Keng Šuang.

 

Bezpečnostná rada OSN opakovane sprísňuje a rozširuje sankcie proti KĽDR, no zatiaľ bez očakávaných účinkov. V júni tohto roku ich op äť rozšírila o ďalšie spoločnosti a jednotlivcov z KĽDR, ktorým sú zmrazované zahraničné aktíva a je obmedzovaná možnosť cestovať. Experti OSN, ktorý vyšetrujú porušovanie sankčných podmienok uvalených na Severnú Kóreu sú dlhodobo terčom kybernetických útokov, za ktorými stoja pravdepodobne hackeri oslovení KĽDR.

 

"Spolu so súborom zip (formát pre kompresiu dát) bola poslaná veľmi osobná správa, ktorá ukazuje, že hackeri majú veľmi podrobný prehľad o súčasnej vyšetrovacej štruktúre výboru a jeho pracovných metódach," citovala agentúra Reuters z varovného e-mailu. Severokórejské zastúpenie pri OSN zodpovednosť za hackerské útoky odmietol. Taktiež je KĽDR podozrivé z celosvetového hackerského útoku WannaCry, počas ktorého bolo napadnutých vyše 230-tisíc počítačov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona