Prechodný pobyt pre cudzincov na účel štúdia nebude možné zneužívať

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 17:33 • 2 min
Prechodný pobyt pre cudzincov na účel štúdia nebude možné zneužívať

BRATISLAVA – Podmienky na udeľovanie prechodného pobytu pre cudzincov, ktorí študujú v slovenských jazykových školách, sa sprísnia a nebude ho už možné zneužívať. Skonštatovala to Slovenská národná strana (SNS), ktorej poslanci presadili tento týždeň v parlamente novelu zákona o pobyte cudzincov s takýmto obsahom.

slovakia

left justify in out

Novela zavádza podmienku veku pre udelenie prechodného pobytu za účelom štúdia žiakov stredných škôl, ktorí sú občanmi tretích krajín. Súčasne sa vypúšťa možnosť získať prechodný pobyt za účelom štúdia v slovenskej jazykovej škole.

 

"Zabraňuje sa tým zneužívaniu prechodného pobytu dospelými osobami, ktorý by súvisel napríklad s nelegálnou prácou alebo migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín do schengenského priestoru," odôvodnil predseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko. "Takéto osoby môžu predstavovať bezpečnostné riziko," doplnil.

 

Doposiaľ bolo možné, aby povolenie na prechodný pobyt za účelom štúdia získali aj študenti nad 18 rokov. "Postačujúce bolo, aby sa prihlásili na jazykový kurz slovenského jazyka," odôvodnila potrebu zmeny súčasného stavu podpredsedníčka SNS Eva Smolíková. Pobyt na dva roky mali podľa nej cudzinci takmer istý aj vďaka jednoduchému správnemu procesu.

 

SNS sa podmienky rozhodla zmeniť, nakoľko podľa nej boli v praxi zaznamenávané mnohé prípady zneužitia účelu udelenia prechodného pobytu. "Nezakazujeme cudzincom s oprávneným pobytom študovať v jazykovej škole v Slovenskej republike, len samotné štúdium v jazykovej škole už nebude dôvodom na udelenie prechodného pobytu," doplnila Smolíková.

 

Novelu zákona o pobyte cudzincov z dielne SNS schválili poslanci Národnej rady SR v stred (14.6.). Jej predkladateľmi boli poslanci SNS Jaroslav Paška, Tibor Bernaťák, Magdaléna Kuciaňová a Eva Smolíková.

 

Udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl, ktorí sú občanmi tretích krajín, bude podmienené ich vekom. Po novom žiak dennej formy stredoškolského štúdia bude môcť dostať prechodný pobyt, ak má menej ako 20 rokov. V prípade žiaka nadstavbového, kvalifikačného, špecializovaného alebo vyššieho odborného štúdia je hranica 23 rokov.

 

Na získanie prechodného pobytu už nebude stačiť samotné štúdium v jazykovej škole na Slovensku.

Bude však možné za určitých podmienok udeliť štátnemu príslušníkovi tretej krajiny národné vízum. Nemalo by však byť možné získať dlhodobý pobyt. "Dĺžka platnosti udeleného národného víza sa bude odvíjať od dĺžky jazykového kurzu, pričom nesmie presiahnuť jeden rok," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona