Prechod Ukrajiny z Východu na Západ nie je bezproblémový

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 11:39 • 2 min
Prechod Ukrajiny z Východu na Západ nie je bezproblémový

MOSKAVA - Gazprom a ukrajinskí partneri sú blízko k záverečným dohovorom. Nie je vylúčené, že Rusko môže vyjsť v ústrety Ukrajincom, podporiť ich v prípade vyplatenia dlhov, ktoré sa nahromadili v poslednom čase. Uviedol to ruský prezident Vladimír Putin na tlačovej konferencii vo Francúzsku v piatok (6.6.), ktorej časť priniesol ruský prvý televízny kanál v nedeľnej (8.6.) večernej spravodajskej relácii Vremja.

slovakia

left justify in out

Putin však upozornil, že existuje ešte jedna prekážka, ktorú musia všetci brať do úvahy, a to, že riziko nepoukazovania platieb zostáva veľmi vysoké. "Ak si niekto myslí, že problémy energetického zásobovania Ukrajiny možno riešiť cestou reverzných dodávok, ten sa hlboko mýli. Z dvoch dôvodov: Prvý - ak uvidíme, že niekto narúša naše kontrakty na dodávku plynu, budeme obmedzovať objem; a fyzického objemu na európskom trhu bude nedostatok. Druhý - zachovávajú sa vysoké riziká neplatenia vzhľadom na to, že sa ekonomika Ukrajiny nachádza v ťažkej situácii, a tieto riziká neplatenia sa vtedy v celom rozsahu prenesú na plecia našich európskych partnerov. Myslím si, že to v Európe nikto nechce."
      

Prezident Putin pripomenul tiež zámer ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vstúpiť do Európskej únie. Takýto krok, upozorňuje Moskva, bude spojený s ekonomickým dôsledkami. Možno bude treba podľa nej zmeniť pravidlá migračnej politiky. Takmer tretina práceschopného ukrajinského obyvateľstva, viac ako 5 miliónov Ukrajincov, teraz pracuje v Rusku. Moskva však bude prinútená chrániť vlastný tovarový trh.
      

Medzi Ukrajinou a Ruskom sa uplatňuje nulová colná sadzba v rámci zóny voľného obchodu Spoločenstva nezávislých štátov. "Ak zachováme nulové tarify a Ukrajina otvorí svoj trh pre európske tovary, potom všetky európske tovary sa tranzitom budú dostávať do nášho colného priestoru. To nemôžeme dopustiť, a tak sme sa s Európou nedohovorili. Budeme prinútení prejsť nie k nejakým sankciám, chcem to ešte raz zdôrazniť, ale na zvyčajný, v medzinárodnej praxi využívaný režim ... v obchode. To však bude pre Ukrajinu, podľa môjho názoru, ťažká skúška, či budú v tomto prípade jej tovary konkurencieschopné aj na ruskom trhu," zdôraznil Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies