Prechod na letný čas voľby neovplyvní

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 15:49 • 2 min
Prechod na letný čas voľby neovplyvní

BRATISLAVA - Víkendový posun času spracovanie výsledkov volieb prezidenta neovplyvní.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľbu prezidenta SR Eva Chmelová, ÚVK zo skúseností z 1. kola predpokladá, že okolo druhej hodiny nad ránom budú už k dispozícii všetky zápisnice v elektronickej podobe a následne sa už bude čakať na ich písomnú podobu. To, že spracovanie výsledkov posun na letný čas neovplyvní, potvrdil agentúre SITA aj Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

Tento víkend si pospíme o hodinu o menej, v noci zo soboty 29. marca na v nedeľu 30. marca nás čaká prechod na letný čas. Znamená to, že o 2:00 v noci si ručičky hodiniek posunieme na 3:00. Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času do roku 2016. 

 

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční túto sobotu 29. marca. O kreslo prezidenta v ňom bojujú dvaja najúspešnejší kandidáti z 1. kola - súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico, a občiansky kandidát Andrej Kiska. Fico získal 531 919 hlasov (28 percent), Andreja Kisku volilo 455 996 občanov (24 percent). K urnám prišlo počas prvého kola 43,4 percenta voličov. Voľby sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Po skončení hlasovania začnú okrskové volebné komisie v každej volebnej miestnosti (okrsku) sčítavať hlasy. Po podpísaní zápisníc z jednotlivých volebných okrskov zverejní postupne priebežné výsledky Štatistický úrad SR na webstránkach - https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Prvé priebežné výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v sobotu 29. marca v noci pred 23:00. Postupne sa tu zverejnia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Riaditeľka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová 16. marca na tlačovej besede ÚVK k výsledkom 1. kola voľby informovala, že prvá potvrdená zápisnica z volebného okrsku prišla z obce Potoky v obvode Stropkov, ktorá prišla o 22:18. Posledná prišla zo Šale 12 minút po polnoci. Posledná zápisnica volebného obvodu bola z Bratislavy. Možnosť vypĺňať zápisnice elektronicky využilo skoro 20 percent okrskových komisií. Oficiálne výsledky hlasovania vyhlási ÚVK v nedeľu 30. marca. 

 

Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 29. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies