Prechod na letný čas usporí Slovákom ročne 20 až 30 miliónov eur

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 11:26 • 2 min
Prechod na letný čas usporí Slovákom ročne 20 až 30 miliónov eur

BRATISLAVA - Najdôležitejším argumentom pre posun času zo zimného na letný je úspora energií. Hoci štúdie skúmajúce tento efekt prichádzajú k nejednoznačným záverom, slovenská skúsenosť hovorí, že zavedenie letného času znižuje dennú spotrebu elektriny o 0,7 až 1,2 %, čo zodpovedá ročnej úspore od 20 do 30 miliónov eur. Vo svojej najnovšej analýze to konštatuje Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

"Zavedenie letného času je postavené na myšlienke, že posunutie západu slnka na neskoršiu hodinu zníži spotrebu elektrickej energie potrebnej na svietenie. Argumentovalo sa aj tým, že keďže väčšina ľudí je aktívnejšia vo večerných namiesto ranných hodín, posunutie západu slnka ponúka ľuďom možnosť aktívnejšieho využitia voľného času po pracovnej dobe," vysvetľuje IFP.
      

Z rozboru hodinových údajov spotreby elektriny vyplýva, že letný čas výrazne znižuje jej spotrebu od 18. do 21. hodiny. Dochádza tiež k posunu denného vrcholu spotreby z 20. na 21. hodinu. "Keďže sa najviac elektriny usporí vo večerných hodinách, môžeme tvrdiť, že zo zavedenia letného času benefituje viac obyvateľstvo než firmy a zamestnávatelia," konštatuje inštitút.
      

Empirické skúsenosti s letným časom sú však zmiešané. Podľa analytikov rezortu financií existujú aj štúdie ukazujúce, že prechod na letný čas viedol paradoxne k nárastu spotreby elektriny a pohonných hmôt. Odporcovia letného času argumentujú aj mimoekonomickou škodou, ktorú posun času spôsobuje. Podľa nich má striedanie časov negatívny vplyv na fyziológiu človeka.
      

Pre zodpovedanie otázky, či zavedenie letného času zvyšuje nielen ekonomický, ale celkový blahobyt obyvateľov Slovenska, by bolo potrebné kvantifikovať aj utrpenie, ktoré nárazový posun času spôsobuje ľudskému organizmu.
      

"Škody z prechodu na letný čas je možné vyjadriť cez roky kvalitného života, o ktoré spoločnosť prichádza posunom času. Predpokladá sa, že naša spoločnosť je ochotná zaplatiť za získanie jedného štatisticky kvalitného roku života 24- až 35-násobok priemernej mesačnej mzdy, teda 19.000 až 29.000 eur. To znamená, že ekonomická úspora by bola eliminovaná, ak by stresom a nepohodou spôsobenou posunom času došlo k strate od 750 do 1500 rokov kvalitného života," vyčíslil IFP.
      

Inštitút pripomína, že za posúvanie času môže prvá svetová vojna. Viedol k tomu všeobecný nedostatok a potreba čo najefektívnejšieho využívania obmedzených zdrojov. Zavedenie letného času je totiž postavené na myšlienke, že posunutie západu slnka na neskoršiu hodinu zníži spotrebu elektrickej energie potrebnej na svietenie. Prax prechodu na letný čas sa rýchlo rozšírila do krajín subtropického a mierneho pásma, do mnohých krajín tropického pásma, kde je dĺžka dňa približne rovnaká aj v rôznych ročných obdobiach, sa letný čas naopak vôbec nerozšíril, dodáva IFP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies