Prechod cez Suezský prieplav je opäť voľný! Ever Given ťahajú do prístavu, kde sa podrobí prehliadke

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 16:39 • 2 min
Prechod cez Suezský prieplav je opäť voľný! Ever Given ťahajú do prístavu, kde sa podrobí prehliadke

EGYPT - Uviaznutú nákladnú loď Ever Given v Suezskom prieplave sa po takmer týždni podarilo uvoľniť. Oznámil to správca kanála Leth Agencies.

slovakia

left justify in out

Flotila remorkérov s pomocou vrcholiaceho prílivu uvoľnila provu lode z piesočného brehu kanála a odťahujú ju do Veľkého horkého jazera, ktoré rozdeľuje severnú a južnú časť prieplavu. Tam plavidlo podrobia prehliadkam.

 


Kontajnerová loď Ever Given plaviaca sa pod panamskou vlajkou, ktorá smerovala z Ázie do Rotterdamu, uviazla v Suezskom prieplave minulý utorok. Približne 400 metrov dlhá prekážka s asi 20-tisíc kontajnermi denne bránila v preprave tovarov v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

 

Viac sa dočítate: Loď Ever Given naďalej blokuje Suezský prieplav

 

Suezský prieplav je zablokovaný obrovským trajektom, hrozí kolaps námornej dopravy?

 


Zatiaľ nie je známe, či bude loď pokračovať do Európy alebo ju prevezú do iného prístavu na opravy.

Rovnako ešte nie je známe, kedy sa premávka v kľúčovom prieplave vráti do normálu. Pred vstupom do Suezského prieplavu z oboch strán čaká viac ako 300 lodí prepravujúcich najrôznejší náklad od ropy po dobytok. Dátová firma Refinitiv odhadla, že nahromadenie lodí by sa mohlo vyriešiť do desiatich dní.

 

Alternatívna cesta 
Desiatky ďalších lodí sa rozhodli ísť dlhšou cestou a oboplávať Afriku okolo Mysu dobrej nádeje na južnom cípe kontinentu. To však spôsobí výraznejšie oneskorenie plánovaných dodávok.

 

img


Suezský prieplav je dôležitý bod v celosvetovej námornej doprave a prevoze tovaru z Východu na Západ. Prechádza tadiaľ zhruba 10 % svetového obchodu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies