Prebytok zahraničného obchodu Slovenska v júni stúpol

NETKY.SK • 9 August 2017, 10:20 • 2 min
Prebytok zahraničného obchodu Slovenska v júni stúpol

BRATISLAVA - Prebytok zahraničného obchodu Slovenska v júni stúpol. Podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) dosiahol prebytok zahraničného obchodu v šiestom mesiaci 449 mil. eur, kým v máji predstavoval prebytok 281,9 mil. eur.

slovakia

left justify in out

V júni minulého roka pritom štatistici evidovali takmer rovnaký výsledok, keď bol prebytok nižší iba o 0,6 mil. eur na úrovni 448,4 mil. eur.

 

Kumulatívne za celý prvý polrok tohto roka tak prebytok zahraničného obchodu Slovenska dosiahol 1,87 mld. eur. Oproti vlaňajšku to však znamená pokles o 363,6 mil. eur.

Dynamika vývozu aj dovozu tovaru zo Slovenska pritom v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla. Medziročný rast celkového vývozu spomalil z májových 5,3 % na 0,9 %, keď export tovarov dosiahol 6,223 mld. eur.

 

Rovnakým tempom o 0,9 % v júni rástol aj celkový dovoz, oproti 8,2-percentnému rastu z mája. Importy tovarov na Slovensko dosiahli v šiestom mesiaci 5,777 mld. eur.

 

Kumulatívne od začiatku roka tak vývozy tovarov zo Slovenska medziročne stúpli o 6,2 % na 36,944 mld. eur. Celkový dovoz za prvých šesť mesiacov roka dosiahol 35,073 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní znamenalo rast o 7,8 %.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies