Prebytok ropy na trhu sa môže o polovicu znížiť

NETKY.SK • 19 Február 2016, 15:54 • 2 min
Prebytok ropy na trhu sa môže o polovicu znížiť

KRASNOJARSK - Ak by začala platiť dohoda o zmrazení ťažby ropy, tak by sa jej prebytok na trhu mohol zmenšiť o polovicu. Vyhlásil to v piatok námestník ruského ministra energetiky Alexej Texler. V súčasnosti je trhový prebytok ropy na úrovni 1,8 mil. barelov denne.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia a Rusko prišli v utorok s plánom zmrazenia ťažby na januárovej úrovni, ku ktorému sa pridali aj Venezuela a Katar. Je to prvá dohoda za 15 rokov, ktorá vznikla medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a nečlenskými krajinami. Ich dohoda je však podmienená pripojením sa ostatných producentských krajín. Irán vyjadril úsiliu o stabilizáciu cien ropy podporu, avšak nepripojil sa k nemu a nie je jasné, či dohoda vôbec vstúpi do platnosti.

 

Podľa Texlera by dohoda, ktorú nazval "užitočnou a potrebnou", mala na trh účinok, aj keby sa Irán k plánu nepridal. Teherán by však mal mať záujem pripojiť sa, keďže by si tým zabezpečil lepšie ceny za svoju ropu, myslí si Texler.

 

"K dohode sa môže pripojiť každá krajina, ale sme realisti. Nepridajú sa všetky," dodal Texler.

 

Rusko podľa Texlera v tomto roku zvýši vlastnú produkciu o 1,5 %, pričom cena 35 až 40 USD za barel ropy by umožnila ruskému ropnému priemyslu napredovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona