Prebiehajú kontroly rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie

NETKY.SK • 5 September 2017, 12:43 • 2 min
Prebiehajú kontroly rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie

BRATISLAVA – Pre kauzu rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie prebiehajú kontroly výziev. Po dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru to uviedol Generálny riaditeľ sekcie štrukturálnych fondov EÚ na ministerstve školstva Juraj Gmiterko. Po kontrole ministerstvom školstva sa nimi bude zaoberať aj rezort financií a očakávaný je aj audit z Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

"Predmetom kontroly je celý výberový proces. Od podania žiadostí, administratívnej kontroly, výberu odborných hodnotiteľov, cez aplikáciu výberových kritérií až po samotný výber projektov," priblížil Gmiterko.

 

Ako tvrdí, kontrolované sú všetky mediálne známe výzvy. Prvé závery kontroly by mohli byť pri výzve - dlhodobý a strategický výskum podľa neho známe v septembri a pri podpore priemyselných výskumno-vývojových centier na konci tohto roka. Výzva na dlhodobý strategický výskum však nie je ešte zrušená. Gmiterko to vysvetlil tým, že sa ešte riešia technické náležitosti s centrálnom koordinačným orgánom.

 

"Tá výzva bude zrušená, ale aj napriek tomu bude prebiehať kontrola na tejto výzve, pretože nás o to žiada Európska komisia. Túto výzvu musí zrušiť Výskumná agentúra," vysvetlil. Na zrušenie výzvy musia byť podľa jeho slov vždy zákonné dôvody a teraz sa rieši, aby všetko prebehlo v súlade so zákonom. Viackrát zopakoval, že je potrebné si počkať až na závery kontroly.

 

Už o niekoľko dní však úradníci pôjdu do Bruselu vysvetľovať aj okolnosti operačného programu Ľudské zdroje. Gmiterko predpokladá, že si to vedia s Európskou komisiou vysvetliť a prijať nápravné opatrenia tak, aby výzvy mohli byť vyhlasované v čo najkratšom čase.

 

"Predpokladám do konca septembra alebo začiatkom októbra by mohla byť situácia vyriešená," podotkol. Operačný program Ľudské zdroje podľa neho totiž podporuje iné typy projektov ako Výskum a inovácie. "Nemám žiadne informácie, že by bol problém v rámci Operačného programu Ľudské zdroje," povedal Gmiterko.

 

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na Výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Peter Plavčan (nominant SNS) problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

 

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS. Minister Peter Plavčan nakoniec abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda SNS Andrej Danko to akceptoval.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies