Prebieha zbraňová amnestia a občania zatiaľ odovzdali 372 zbraní

NETKY.SK • 5 Február 2021, 14:55 • 2 min
Prebieha zbraňová amnestia a občania zatiaľ odovzdali 372 zbraní

Naša štvrtá zbraňová amnestia je v plnom prúde a za tri mesiace sa vyzbieralo 372 zbraní a 9 859 kusov streliva. Amnestia má taktiež pomôcť znížiť riziko kriminality.

slovakia

left justify in out

V rámci štvrtej zbraňovej amnestie zatiaľ občania odovzdali 372 zbraní a 9 859 kusov streliva. Ako ďalej v tlačovej správe informuje ministerstvo vnútra, najviac zbraní bolo za prvé tri mesiace amnestie odovzdaných v Bratislavskom kraji, konkrétne 75. Najviac kusov streliva zase občania odovzdali v Trenčianskom kraji, konkrétne 5 005.

 

img


Odovzdané zbrane a strelivo podľa rezortu vnútra skúmajú balistici Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. „Viac ako 47 percent prípadov zo zbraňovej amnestie je už spracovaných a preskúmaných,“ uviedlo ministerstvo s tým, že doposiaľ nebola identifikovaná žiadna zbraň, ktorá by bola v minulosti použitá pri trestnej činnosti.

Zbraňová amnestia trvá od 1. novembra 2020 do 30. apríla 2021. Jej význam je podľa ministerstva hlavne v znížení počtu nelegálne držaných zbraní a streliva, a tým aj znížení rizika, že sa nimi bude páchať trestná činnosť. „Občania majú možnosť si odovzdanú zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane,“ pripomína rezort s tým, že vlastníctvo zbrane je možné previesť aj na inú osobu spĺňajúcu podmienky. Pokiaľ sa tak nestane, zbraň sa stane vlastníctvom štátu. „Podobný postup je aj pri strelive,“ dodalo ministerstvo vnútra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona