Pre zranenia prišlo k trom zmenám, Cíger: Musíme s tým počítať

NETKY.SK • 7 Február 2017, 18:26 • 2 min
Pre zranenia prišlo k trom zmenám, Cíger: Musíme s tým počítať

BRATISLAVA - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger musel pred utorňajším zrazom na domáci prípravný turnaj Slovakia Cup v Nitre pristúpiť k trom zmenám. Tesne pred ním pre zranenia vypadli obrancovia Juraj Mikuš a Christián Jaroš i útočník Vladimír Dravecký. Na ich miesto povolali tréneri Slovanistov Ivana Švarného s Andrejom Šťastným, ako aj Jakuba Suju z HC Košice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ako zvyčajne, musíme vždy počítať s nejakými zraneniami. Vlado Dravecký má zranené slabiny, absolvuje ešte vyšetrenia v Prahe, po ktorých by mal prísť za nami, ale hrať pravdepodobne nebude. Ospravedlnili sa aj Juraj Mikuš a Christián Jaroš a rovnako aj Trška, ktorý mal byť náhradník," povedal na zraze hlavný tréner.

 

Cíger pozval Jaroša aj na dva predchádzajúce zrazy, no obrancovi v účasti vždy zabránili zranenia. "Je to smola, má záujem, ale ochorel. Už je to tretia akcia. Najprv to bol otras mozgu, potom zápal lakťa a teraz viróza. Dúfam, že nabudúce už bude v poriadku," pokračoval.

 

Cíger už pred minulotýždňovou nomináciou nemohol počítať s viacerými skúsenými hráčmi, medzi nimi napríklad Tomášom Surovým, ligovým kanonierom Ladislavom Nagyom, či Michelom Miklíkom. "Okrem Nagya, ktorý to zdôvodnil tak, že ešte nie je nastavený na reprezentáciu, už skôr vypadli aj Tomáš Surový, ktorý má zranené slabiny, a Michel Miklík," povedal kormidelník, ktorý chcel mať na domácom turnaji, čo najlepší tím. "Robíme, čo sa dá. Bohužiaľ to nevieme ovplyvniť. Mrzí ma, že tu nie sú títo chalani, ktorí hrajú veľmi dobre či už v extralige, alebo ako Miklík pred zranením. Chceli sme ich vyskúšať."

 

Na zraze chýbala aj trojica zo Sparty Praha obranca Martin Gernát a útočníci Lukáš Cingel s Andrejom Kudrnom. Tých čakalo v rovnaký deň od 19.05 h finále hokejovej Ligy majstrov v Göteborgu s domácou Frölundou. "Pridajú sa k nám vo štvrtok, ale hrať proti Rusom ešte nebudú," uviedol Cíger. Brankár Jaroslav Janus z Litvínova sa k tímu pridá v stredu.

 

Prvýkrát v sezóne sa v reprezentácii objavili obaja bratia Libor a Július Hudáčkovci, ktorí hrajú spolu aj vo švédskom Örebro. "Hlavne Libor hral od začiatku sezóny dobre. Má výkonnosť a je efektívny. Prijal pozvanie, z čoho sa teším a verím, že nám pomôže skvalitniť tím," povedal na ich margo tréner.

Realizačný tím sa rozhodol pri absencii kapitána Vladimíra Draveckého pristúpiť k netradičnému kroku a na domácom turnaji tak bude chýbať C-éčko na drese. "Budeme mať troch asistentov Graňáka, Švarného a Čajkovského. Dravecký príde za nami a stále ho beriem, ako takého lídra a chceme to dodržať. Je tam tá energia a dobre nám plní úlohu kapitána."

 

V súčasnom kádri je len jeden nováčik Marek Slovák, z HK Nitra zobral Cíger aj Radoslava Macíka. Domácu súťaž reprezentujú ešte Dávid Buc z HC'05 Banská Bystrica a Suja z Košíc. V mužstve je šesť hráčov z KHL, z toho traja zo Slovana Bratislava, traja zo švédskej Elitserien a zvyšok z českej extraligy. "Zaujímajú ma výkony Mareka Slováka, ktorý je tu prvýkrát, Buca a ďalších. Uvidíme, ako nastúpia, ale sú 'nažhavení' a dúfam, že im to pôjde," pokračoval Cíger.

 

Slováci odohrajú ešte pred samotným turnajom jeden prípravný zápas proti olympijskému výberu Ruska. Ten je na programe 9. februára od 17.00 h v Nových Zámkoch. S rovnakým súperom odštartujú Slováci aj na Slovakia Cup-e v piatok o 18.00 h na nitrianskom štadióne. V sobotu 11. februára si potom zmerajú sily v dueli o konečné umiestnenie s jedným z dvojice Bielorusko - Švajčiarsko. "Dvojzápas s Ruskom vyšiel z ich iniciatívy, hovorilo sa o tom už predtým, ale doteraz sme na to nemali čas. Oni chceli s nami odohrať dva zápasy a urobili sme to takto," dodal Cíger.

 

Jedným z najskúsenejších hráčov v kádri je Graňák, ktorý si prišiel do reprezentácie aj trochu "oddýchnuť". Jeho Rögle BK sa vo švédskej lige vôbec nedarí a patrí mu až posledné miesto v tabuľke. "Nikdy nie je príjemné byť v takejto situácii, my sme v nej už dlho. Vo Švédsku je iná mentalita, ako v slovanských krajinách. Napriek tomu, že naša situácia je veľmi zlá zo športového hľadiska, tak celkovo tá atmosféra až taká hustá nie je. Možno je to aj jeden z dôvodov, prečo tam tie prehry akceptujú. Sem som si samozrejme neprišiel oddýchnuť, možno trochu psychicky, ale skôr je to o zmene prostredia. Určite je aj tu tlak, neprišiel som sem akoby na dovolenku. No je príjemné byť s chalanmi doma a pred slovenskými divákmi."

 

Lepšiu situáciu má brankár Július Hudáček. Jeho Örebru sa v posledných dueloch darilo a tak prišiel dobre naladený aj na zraz. "Vyhrali sme štyri z piatich posledných zápasov, darí sa nám, takže sme aj s bratom dobre naladení na reprezentáciu. Teraz je to super, teším sa," povedal pre TASR.

 

Slovákovi sa štarty v seniorskej reprezentácii doteraz vyhýbali. Preto je rád, že dostal pozvánku, ktorá prišla podľa neho v správny čas. "Vnímam ju ako vyhodnotenie mojich výkonov, ktoré predvádzam dlhodobejšie. Ja sa cítim veľmi dobre, podriaďujem všetko úspechu, takže to celé beriem ako vyvrcholenie a odmenu za to, čo pre hokej všetci robíme." Nováčik v národnom tíme dodal, že v súčasnosti prežíva svoje najlepšie obdobie kariéry.

 

Nominácia SR "A" na prípravný zápas proti Olympijskému výberu Ruska v Nových Zámkoch a Slovakia Cup v Nitre (7.-11. 2. 2017):

 

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK, Švéd., 29 zápasov/0 gólov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov, ČR, 15/0), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR, 15/0)

 

Obrancovia: Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL, 7/2), Peter Čerešňák (HC Plzeň, ČR, 39/2), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR, 6/1), Dominik Graňák (Rögle BK, Švéd., 166/10), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec, ČR, 32/2), Eduard Šedivý (HC Košice, 12/1), Juraj Valach (Piráti Chomutov, ČR, 21/0), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, KHL, 106/3)

 

Útočníci: Martin Bakoš (Červená hviezda Kchun-lun, Čín./KHL, 31/5), Dávid Buc (HC'05 Banská Bystrica, 5/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha, ČR, 11/2), Marcel Haščák (HC Kometa Brno, ČR, 63/7), Tomáš Hrnka (HC Plzeň, ČR, 20/3), Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd., 69/13), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR, 14/6), Patrik Lušňák (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 58/10), Radoslav Macík (HK Nitra, 9/1), Tomáš Marcinko (Červená hviezda Kchun-lun, Čín./KHL, 51/4), Dávid Skokan (Piráti Chomutov, ČR, 23/2), Marek Slovák (HK Nitra, 0/0), Andrej Šťastný (HC Slovan Bratislava, KHL, 45/2), Jakub Suja (HC Košice 5/0)

 

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Július Šupler (konzultant), Igor Andrejkovič (videoanalytik), MUDr. Iľja Chandoga (lekár), Samuel Petráš (výstrojový manažér), Michal Malina (masér), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Tomáš Štulajter (médiá)

 

Prípravný zápas v Nových Zámkoch:

 

Štvrtok 9. februára

17.00 Slovensko - Rusko "OH"

 

Program Slovakia Cupu v Nitre

Piatok 10. februára

14.30 Bielorusko – Švajčiarsko, 18.00 Slovensko – Rusko "OH"

Sobota 11. februára

14.30 Rusko "OH" – Bielorusko/Švajčiarsko, 18.00 Slovensko – Bielorusko/Švajčiarsko

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona